Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när golvet på färjan fylls av vatten. Foto: Erik Börjesson

Vatten forsade in på färja i Göteborgs skärgård

Uppdaterad
Publicerad

En våg slet sönder en av dörrarna på färjan mellan Donsö och Vrångö på fredagen.

– Sen började vattnet forsa in, säger passageraren Erik Börjesson.

Vid sjutiden på fredagsmorgonen slog vatten över fören och träffade dörrarna på fartyget Vesta ute vid Vrångö, vilket Göteborgs-posten var först att rapportera om. En av passagerarna var Erik Börjesson som skulle resa från Donsö till sitt jobb på Styrsö.

– De båtarna som brukar gå var inställda så jag fick åka senare med en större båt. Jag åker till Vrångö varje dag även när det blåser, så det var inget konstigt, säger han.

Efter ungefär nio minuters båttur hördes en kraftig smäll från fören.

– Den ena dörren var bortsliten. Sen började vattnet forsa in. Det kom som en fors med vatten.

Tvingades vända

På färjan befann sig ungefär tio personer. Eftersom båten inte kunde köra mot vinden med den trasiga dörren fick de lägga till vid Saltholmen i stället.

– Alla drog upp fötterna och fattade ingenting. Men det var ingen panik eller så och ingen som skadade sig. Personalen reagerade väldigt proffsigt. Hade de blivit panikslagna hade man kanske funderat, men de började direkt och öppna dörrarna i aktern för att få ut vattnet och hämtade en länspump.

Stor påverkan i färjetrafiken

Färjorna till Göteborgs södra skärgård går fortsatt delvis även om det är stor påverkan på flera linjer, uppger Västtrafik.

Varför gav sig färjan ut när det var så kraftig vind?

– De som kör den trafiken kan ju bäst hur man gör den bedömningen. De hade bedömt att det var säkert att köra. Det är en väldigt ovanlig händelse som skedde, säger Henrik Kjellberg, presskommunikatör på Västtrafik.

Hur kunde det ske att det började läcka vatten genom en av dörrarna?

– Jag kan inte uttala mig exakt hur de kunde hända. De får titta på det och se om det är något som behöver åtgärdas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.