Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Laila Gibson är verksamhetsledare på Vänersamarbetet och hoppas att den nya strategin ska hjälpa Vänern att få en bättre vattenkvalitet. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Vänerns nivå ska höjas – för att ge bättre vattenkvalitet

Uppdaterad
Publicerad

På grund av rädsla för översvämningar har vattennivån i Vänern de senaste 15 åren hållits på en låg nivå, något som påverkat sjöns ekologiska kvalitet negativt. Men nu kommer vattenståndet att höjas.

– Utifrån ekologisk status har Vänern inte jättebra kvalité. Vi kommer inte upp till godkänt utan det är måttlig kvalité, säger Laila Gibson verksamhetsledare på Vänersamarbetet.

Den låga nivån har påverkat sjöfart och båtliv, men också gjort att stränder börjat växa igen. I december förra årets antogs en ny tappningsstrategi som gör att vattentillståndet kommer att höjas under försommaren och våren.

Viktig resurs

Vänern anses viktig som resurs i allt ifrån transportled, energikälla, fiskevatten, dricksvatten, besöksnäring och friluftsliv. Men också som en resurs som ett ekosystem. 

Finns det hot mot Vänern i dagsläget?

– Det finns lite olika. Det finns saker som vi inte kan rå på som klimatförändringar till exempel som berör oss och påverkar Vänerns ekosystem, vattenkvalitet och vattennivåer. Men det finns också saker som vi kan påverka och ta oss an när det gäller att utveckla och hitta hållbara lösningar, säger Laila Gibson.

Starta klippet för att vet hur mycket vattennivån förväntas stiga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.