Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Veckans brott-redaktionen granskar just nu mordet och knivdådet i Högsbo vintern och våren 2017-2018. Foto: SVT

Veckans brott: Här är de nya uppgifterna om Högsbomördaren

Uppdaterad
Publicerad

Ett mord, ett mordförsök och en man som avled efter att ha fallit ner från en balkong. Händelserna i Högsbo i Göteborg kan framstå som ur ett kriminaldrama. I tre nya avsnitt av programmet ”Veckans brott – Redaktionen” framkommer nya uppgifter. 

Det handlar om några händelser i Högsbo under vintern och våren 2017-2018. I mellandagarna 2017 utsattes en 49-årig man för inbrott och attackerades med kniv. Några månader senare skedde en liknande händelse i samma område där en 31-årig man utsattes för inbrott och knivhöggs till döds.

Nu under veckan har rättegången pågått mot den 34-åring som misstänks för båda attackerna. 

SVT:s ”Veckans brott – Redaktionen” granskar nu fallet i en serie på tre delar och kan visa omständigheter som eventuellt hade kunnat förändra polisens utredning. Det handlar bland annat om DNA-bevisning och om att man först trodde att en annan person var gärningsman.

– I det här fallet hade man kunnat förekomma ett mord. Hade man samlat bättre bevisning på brottsplatsen hade kanske 31-åringen aldrig blivit utsatt för det här, säger Jenny Küttim, researcher på Veckans brott. 

Trodde gärningspersonen var död

Något som kan ha försvårat utredningen av fallet är att ytterligare en händelse inträffade i samma område under samma natt som knivdådet ifjol. En blodig man sågs ta sig in i lägenheter i området, bland annat via en balkong, och ska ha hållit i en kökskniv. Mannen dog dock samma natt efter att ha fallit ner från en av balkongerna.

Från början trodde polisen att det var den här ”balkongmannen” som var gärningsman också vid knivdådet. Men när ett knivmord senare ägde rum i området, efter det att ”balkongmannen” dött, började polisen rikta sina misstankar åt andra håll.

Nya uppgifter kommer fram

Veckans Brott kan nu berätta att “balkongmannen” själv bodde i huset där han misstänktes ha gjort inbrott. Jenny Küttim berättar också för SVT Nyheter Väst att ”balkongmannen”, snart innan han dog, själv hade larmat polisen och sagt att någon “fipplade” med hans lås och att han upplevde att det var ett inbrottsförsök.

Åklagare yrkar på livstids fängelse

I fredags avslutades rättegången mot den 34-åring som i slutändan kom att misstänkas för brottet. Åklagaren Håkan Johansson yrkade på livstids fängelse för mannen, rapporterar P4 Göteborg.

Åklagaren hävdade i sin slutplädering att det är styrkt bortom rimligt tvivel att 34-åringen som står åtalad för mord och mordförsök i Högsbo i Göteborg är skyldig.

Se Veckans brott-redaktionen förklara vad alltihop handlar om i klippet nedan:

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer