Vega Malm från Kållered har inte bara skrivit till statsministern. Hon har skrivit till andra kändisar också, berättar hon. Foto: PRIVAT/SVT/TT

Vega, 9, från Kållered skrev till statsministern – och fick svar

Uppdaterad
Publicerad

”Hej statsminister Stefan.” Så börjar nioåriga Vega Malms brev till Stefan Löfven, där hon bland annat frågar om det är roligt att vara statsminister. Och jodå, det är väldigt roligt, skriver Stefan Löfven i sitt svar.

Vega Malm i Kållered har skrivit till andra kändisar också, berättar hon.

– Ja, till ”The Swedish Family” (kända från Youtube, red anm) och till kungen. Drottning Silvia skickade faktiskt ett svar. Jag kommer inte riktigt ihåg vad hon skrev, men jag har brevet någonstans här...

Idén att skriva till statsministern kom från ”ingenstans”, säger Vega.

– Men jag tycker att han har ett intressant jobb, och har undrat över hur hans dagar ser ut. Det är ju han som bestämmer! Jag bara tänkte att det skulle vara coolt att skriva och kanske få svar.

Svar dröjde

I brevet berättar Vega vad hon gör på sin fritid och undrar om statsministern gillar någon sport – och om det är roligt att vara statsminister.

Brevet skrevs i mars, och svaret dröjde. Men i slutet av juni skrev Stefan Löfven ett svar. Dessvärre tycks brevet ha försvunnit i posthanteringen, för det var SVT Nyheter Väst som fick berätta om det och lova att skicka en kopia till Vega.

I brevet från regeringskansliet skriver Stefan Löfven bland annat att han har många möten varje dag, men att han tycker att det är jätteroligt att vara statsminister. ”Bäst tycker jag om att åka runt och träffa folk för att prata om hur samhället kan bli bättre. Tyvärr har coronaviruset gjort att man inte längre kan resa och träffa människor på samma sätt, men i stället försöker vi ha videomöten”, skriver han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.