Jerker Persson, verksamhetschef medicin- och akutverksamheten Mölndals sjukhus. Foto: SVT

Verksamhetschefen: Kan inte garantera patientsäkerheten

Uppdaterad
Publicerad

Jerker Persson, verksamhetsansvarig för medicin- och akutverksamheten i Mölndal medger att patientsäkerheten är hotad.
– Jag kan inte garantera patientsäkerheten varje stund, det är omöjligt, säger han.

Som SVT Nyheter Väst rapporterat avled en gravid kvinna som kom in till akuten i Mölndal i december. Orsaken är under utredning men personal vi talat med säger att patientsäkerheten hela tiden hotas på grund av både plats- och personalbrist.

Den ansvarige verksamhetschefen säger inte emot.

– Jag kan inte garantera att patientsäkerheten inte hotas. Vi har en brist på vårdplatser som är större än vad jag någonsin har upplevt tidigare, säger Jerker Persson.

Han fortsätter:

– Jag vet att man kan göra fel ibland när man är väldigt stressad och pressad och ibland händer det att patienter tar skada av saker som hade kunnat undvikas i vården och vad det här får för konsekvenser i varje enskilt fall, det kan jag inte uttala mig om.

Hur ska ni lösa situationen?

– Hade jag haft svaret hade jag varit väldigt glad. Det saknas sjuksköterskor i hela landet och orsaken kan jag inte riktigt svara på. Vi försöker att hitta lösningar som bland annat går ut på att de som är i minst behov av sjuksköterskor får ligga på en avdelning där vi bemannar mer med undersköterskor.

Man har även inlett nya projekt som handlar om att frigöra de sjuksköterskor man har.

– Vi söker andra yrkesgrupper vi kan anställa och som kan göra saker som sjuksköterskor traditionellt har gjort, säger Jerker Persson.

Vad efterfrågar du som verksamhetschef?

– Jag hoppas att politikerna jobbar med att jämna ut belastningen inom de olika förvaltningarna som hanterar våra patienter. Vi har många patienter som väntar på att få plats inom den kommunala omsorgen, de upptar platser som vi skulle behöva till akuta patienter.

– Jag hoppas att politikerna ser att man måste skapa resurser inte bara på akutsjukhusen utan också utanför akutsjukhusen så vi har någonstans att skicka patienterna vidare.

Jerker Persson stöttar sjuksköterskorna i deras kamp för bättre löner.

– Vårdyrkena är generellt lågt betalada i förhållande till graden av svårighet arbetena innebär. Vi måste inte bara betala de sjuksköterkor som finns bättre, vi måste också se till att fler väljer att utbilda sig till sjuksköterskor.

Det här är patientsäkerhet

Visa

Patientsäkerhet betyder att skydda patienter från att skadas inom vården.

När inte patientsäkerheten upprätthålls kan en patient drabbas av vårdskador.

Sverige har generellt hög patientsäkerhet i jämförelse med andra länder.

Trots det är skador i vården ett stort problem.

Källa: SKL, Sveriges kommuner och landsting

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

vårdkris

Mer i ämnet