Eva Blomqvist, intendent textilmuseet Borås har arrangerat en utställning med och om Versace. Foto: SVT

Modeutställning för miljonbelopp – Versace visas i Borås

Uppdaterad
Publicerad

På textilmuseet i Borås visas nu ännu en internationell modeutställning. Den här gången handlar det om Gianni Versace och utställningen kommer med en prislapp på tre miljoner kronor.
– Men Balenciaga-utställningen vi visade i våras var dyrare, säger Eva Blomqvist, intendent textilmuseet Borås.

Gianni Versace var en modeskapare som ville bryta barriärer. En av hans mest kända kollektioner är bondagekollektionen ”Miss S&M” som kom 1992. Med mycket läder, guldnitar och remmar. Många kanske tyckte att den inte var helt ”rumsren” för catwalken, utan provocerade med sina sexuella anspelningar.

– Han jobbade mycket med läder generellt, var väldigt duktig med det materialet och jobbade med det när han var ung, säger Eva Blomqvist, intendent textilmuseet Borås.

Nu visas ett sjuttiotal plagg från i huvudsak 90-talet med glada färger och mönster, nyskapande och provokation.

Vad får ni för reaktioner?

– Väldigt många besökare tycker att det är väldigt vackert, de blir glada och får energi. Mycket som väckte känslor då, är nog lättare att ta dag, säger Eva Blomqvist, intendent textilmuseet Borås.

Utställning ar tidigare visats i Kronprinspalatset i Berlin där den arrangerades av Versace-experten Karl Von Der Ahé som även kurerar utställningen i Borås i samverkan med Textilmuseet.

Välkända plagg för Versacefans

Popkonstkollektionen 1991, finns representerad med bland annat en klänning med mönstertryck av modetidningen Vogueomslag från olika tider. Överst ett pärlbroderi som även går ner bak i ryggen, ett exklusivt handarbete. Kostnad? Ja, kanske runt 50 000 kronor – Versaces plagg är samlarobjekt och stora delar av utställningen i Borås kommer från en privat samlare.

Vad kostar utställningen för Textilmuseet?

– En miljon för att hyra, utöver det formgivare, byggnation, transporter, försäkringar, marknadsföring och nya skyltdockor. Det blir uppemot tre miljoner totalt, men då har vi fått sponsorer som tar en del av kostnaden, samverkanspartners, säger Eva Blomqvist.

Är det en bra investering?

– Vi hoppas det, med det gäller att det kommer många besökare inte bara från Borås, utan stora delar av Sverige, säger Eva Blomqvist, intendent textilmuseet Borås.

Utställningen pågår fram till den 12 april 2020.

Gianni Versace (1946–1997) var en italiensk modeskapare som grundade klädmärket Versace 1978. Han sköts till döds utanför sitt hem i Miami Beach i USA vid 50 års ålder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer