-Två män skjutna till döds i Biskopsgården natten till torsdagen. Hur betecknar du den händelsen?
-Det är en vettlös handling, säger Sven Ahlbin tf chef Länskriminalen Göteborg, det är ett fruktansvärt grovt brott att två unga män skjuts till döds. En alldeles för ofta återkommande händelse, just nu i den här världen vi lever i.
-Vet ni någonting om anledningen? Har ni några spår att gå på idag?
-Vi har inte kommit särskilt långt, människor har jobbat i natt och som är hemma och sover och inte har skrivit ner sina redogörelser över nattens händelser ännu. Vi har en bild av vad som hänt och jobbar framåt för att skapa resurser kring den här händelsen för att vi ska kunna utreda den på ett bra sätt.
-Vad har ni kunnat göra idag?
-Vi kör vidare på de spår som finns, spårsäkring, dörrknackningar har påbörjats. Vi vill att allmänheten ska ta kontakt med oss för att förhindra att sådana tragiska händelser sker.
– Det är ett tyst samhälle, säger kommissarie Sven Alhbin om gängen. Två män dog – den ene bara 17 år gammal. Ingen har gripits. – Ett stort antal skott avlossades från ett flertal vapen, säger Alhbin. Polisen kände till de båda offren sedan tidigare, men inte för någon riktig grov brottslighet. Varför de hamnade i ett kulregn vet man inte.
– Jag är alls inte övertygad om att det var de här båda man skulle skjuta, säger Alhbin.
Risk för nya attacker
Polisen ser ett samband mellan de olika gängmorden i Göteborg, men vill inte förklara hur. Risken finns att onsdagskvällens skottlossning följs av nya attacker. Det är en av orsakerna till att Göteborg vill ha nationell hjälp, ungefär som Malmö fick för några år sedan.
– Vi vill förhindra att ytterligare liv går till spillo, säger Alhbin. 2011 rapporterades 24 skjutningar i Storgöteborg, året därpå steg siffran till 33. I år är man uppe i 27, onsdagens dubbelmord inkluderat. Att polisen nu begär nationell hjälp beror på arbetsbördan.
– Vi har gått tomt på resurser, säger Alhbin. Hur många gäng det finns i Göteborg som är beredda att ta till vapen för att bekämpa konkurrenterna är svårt att säga. – Fler än tre, färre än tio, säger Alhbin.
Grova angrepp
Han har varit polis i många år och motsättningar mellan gäng är inget nytt. Men numera är attackerna så grova.
– Det är så enkelt att få tag i vapen, säger Alhbin. Vi tar hand om ett stort antal men det märks inte på antalet skjutningar. Det polisen hoppas på är att någon nu vågar bryta tystnaden, inte bara för onsdagens dubbelmord utan för raden av våldsbrott mellan gängen. – Det måste finnas en gräns för tystnaden, säger Alhbin.