Foto: SVT/TT

VG-regionen bromsar in antalet coronatester

Uppdaterad
Publicerad
Intresset har varit stort för coronatester i Västsverige. Det gör att Västra Götalandsregionen nu bromsar in antalet tester för privatpersoner. Trycket är helt enkelt för högt på laboratorierna och analyser hinns inte med i tid. – Läget är väldigt ansträngt, säger Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör, Västra Götalandsregionen.

Under torsdagen meddelade regionen att man nu måste minska på antalet provtagningar av corona för privatpersoner. Med över 20 000 tester i veckan har belastningen blivit alldeles för hög och analyser tar för lång tid att genomföra.

– Det innebär att alla som vill testa sig inte kan göra det. Tiderna begränsas och vi måste prioritera de som är riktigt sjuka, de som är i riskgrupp, patienter och äldreboenden, säger Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör, Västra Götalandsregionen.

Måste halvera antalet tester

Med över 20 000 tester i veckan har arbetsbelastningen blivit för hög på laboratorerna och på vårdcentralerna. Testerna måste halveras till 10 000-12 000 tester i veckan.

– Många sliter väldigt hårt. Den här inbromsningen drabbar de som har milda symptom. Det tar 5-6 dagar att få provsvaret idag och vi behöver få ner det till 1-2 dagar, säger Ann Söderström.

Förhoppningen är att återgå till att alla får testa sig till hösten igen. Ann Söderström poängterar att det är viktigt att stanna hemma vid förkylningssymptom och att man fortfarande kommer testa de som är riktigt sjuka som uppsöker läkare.

– Det är viktigt att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Sedan måste man komma ihåg att de här testerna ger bara en ögonblicksbild, får man ett negativt provsvar, men får nya symptom senare så måste man testa sig igen, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet