Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ann Söderström om coronaläget i regionen. Foto: SVT

VG-regionen höll pressträff om coronaläget

Uppdaterad
Publicerad
Antalet bekräftade fall i regionen ökar fortfarande långsamt. Men enligt regionens hälso- och sjukvårdsdirektör räknar man med att det snart kommer en brant ökning. Man vädjar nu till sjukvårdsutbildade att anmäla sig för tjänstgöring.

Under presskonferens gavs en övergripande regional bild angående smittspridningen och situationen inom sjukvården.

60 procent av de konstaterat smittade finns i Göteborgsområdet, sa smittskyddläkaren Thomas Wahlström. Han sa också att de flesta nu smittas här hemma.

Totalt har runt 300 personer i Västra Götaland bekräftats vara smittade. Man räknar med ett kraftigt ökat tryck på sjukvården i regionen inom kort. Ett 20-tal intensivvårdas just nu.

Hälso- och sjukvårdsdirektören Ann Söderström säger att det här kommer att pågå länge och man vädjar till sjukvårdsutbildade att anmäla sig för tjänstgöring.

– Vi måste lära oss att leva med viruset under lång tid, säger hon.

På frågan om hur läget är här jämfört med i Stockholm säger Ann Söderström att vi än så länge har en långsamt stigande ökning men man tror att det kommer att förändras.

– Det kommer att komma en brant ökning men vi vet inte när, säger hon.

Stora följder för näringslivet

Helena Lundberg Nilsson, regionutvecklingsdirektör, säger att läget för näringslivet är allvarligt. Hon nämner Volvos fabriker som stoppat produktionen och följderna av det.

– Vi har 18 000 varslade hittills runt om i landet och när det här är över kommer de siffrorna att ha ökat kraftigt, säger hon.

Runt 3 500 har varslats om uppsägning hittills i Västra Götaland.

Bred påverkan

Lars Backström, vd Västtrafik, säger att kollektivtrafiken påverkas av en hög sjukfrånvaro. Man har dragit in vissa buss- och spårvagnslinjer men man har också ett minskat resande med cirka 40 procent.

– Vi kommer att få något bättre kapacitet från och med nästa vecka, säger han.

Helén Eliasson, vice ordförande i regionstyrelsen, säger att många undrar hur länge detta kommer att pågå. Men det finns inget svar, säger hon.

– Vi ser att vi behöver bli fler inom sjukvården, även under och efter sommaren. Inom intensivvården är läget akut och vi behöver att folk som inte jobbar men har kompetens hör av sig, säger hon.

Här kan du se hela presskonferensen i efterhand.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet