Anställda i regionen får fixa sina egna julbord. Västra Götaland ställer in samtliga. Foto: SVT

VG-regionen ställer in alla julbord och julfester

Uppdaterad
Publicerad

Västra Götalandsregionen har beslutat att från och med fredag kommer inte Västra Götalandsregionen hålla några sammankomster med över 20 personer. Det betyder att samtliga julbord och julfester för de anställda ställs in. Orsaken är den ökande smittspridningen och risken för mer sjukfrånvaro.

Även om Folkhälsomyndigheten än så länge godkänner att man har julfester kan situationen snabbt förändras och nya restriktioner komma.

Västra Götalandsregionen är inte ensamma om att ta det säkra för det osäkra. Ett stort antal kommuner och regioner har gjort på samma sätt, något som får en direkt effekt på den redan hårt drabbade restaurangbranschen.

Dessutom har ett stort antal privatpersoner avbokat sina julbord.

Stort tapp för restaurangbranschen

Jonas Partheen på arbetsgivarorganisationen Visita säger till Göteborgs-Posten att man sett ett stort tapp i restaurangförsäljningen sedan diskussionen om vaccinpass började för ett par veckor sedan. Detta även om restauranger egentligen inte påverkas av passen, då besök där inte räknas som offentliga sammankomster.

– Så bara när regeringen och Folkhälsomyndigheten pratar om de här sakerna ger det stor påverkan, säger han till tidningen.

SVT Nyheter Väst rapporterade under torsdagen att Sahlgrenska universitetssjukhuset hade en större fest med 400 personer och att smitta nu sprids bland personalen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.