Under onsdagen höll Västra Götalandsregioinen pressträff om coronaläget. Foto: TT

Sjukvårdsdirektören: ”Inskrivningar bland yngre ökar”

Uppdaterad
Publicerad

Smittspridningen av covid-19 i Västra Götaland minskar bland äldre personer. Den stora ökningen syns nu i de yngre åldersgrupperna. 

– Det kan bero på den brittiska mutationen, säger Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen.

Hör smittskyddsläkare Thomas Wahlberg berätta om ökningen i klippet.

Inskrivningarna till Västra Götalandsregionens sjukhus ökar i åldrarna 30-59 och minskar i åldrarna 70 och uppåt. Det meddelade Västra Götalandsregionen under onsdagens pressträff om coronaläget. Enligt Ann Söderström finns det flera möjliga förklaringar till utvecklingen.

Coronaviruset i Västsverige

– Det kan bero på att den brittiska mutationen ger svårare sjukdom, men också att smittspridningen ökar bland yngre, säger hon.

Vecka 11 rapporterades det in 6152 fall av bekräftad covid-19 i regionen. Det är en ökning med 17 procent jämfört med vecka 10.

”Måste klara av att hålla ut”

Trots att smittspridningen ökar, minskar antalet avlidna. Vecka 11 avled 12 personer, vilket är 134 färre jämfört med toppen i början av januari då som mest 146 personer avled under en vecka. Det är enligt Ann Söderström en effekt av att många äldre har vaccinerats.

– Det mesta talar för att vi går mot ljusare tider. Vi måste klara av att hålla ut de här sista månaderna. Ytterst handlar det om att vi inte vill att fler ska bli sjuka, säger hon.

Under pressträffen meddelade även regionen att de förväntar sig en leverans med 286 668 vaccindoser nästa vecka och att de fortfarande väntar på besked om de ska kunna använda Astra Zenecas vaccin.

– Västra Götalandsregionen är nu i fas 2. Utöver personer över 65 år vaccineras personer som genomgått organtransplantation eller fått en dialysbehandling, säger vaccinsamordnare Kristine Rygge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet