Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Regionen kommer till skillnad från många andra regioner att sköta testerna själv, istället för att leja ut till privata företag. Foto: Privat/TT

Regionen tänker antikroppstesta i september – i egen regi

Uppdaterad
Publicerad

Till hösten planerar Västra Götalandsregionen att skala upp antikroppstestningen i egen regi. Regionen kommer till skillnad från många andra regioner att sköta testerna själv, istället för att leja ut till privata företag.

I juni larmade labbpersonalen på Sahlgrenska om en ohållbar situation med covidtester man inte hann hantera. Frågan är om man är bättre förberedd den här gången.

– Vi vet att det finns ett stort intresse men samtidigt har vi pejlat hur kapaciteten är hos våra vårdgivare inom privat och vår egen regi. Vi vet att vi har den kapaciteten för att klara av det här, säger Jan Killhamn som är stabschef i regionala särskilda sjukvårdsledningen.

Hård kritik mot regionen

SVT Väst har tidigare rapporterat om hur labbet på Sahlgrenska har varit nära på att kollapsa när regionen införde allmän provtagning. Belastningen var ohållbar, enligt personalen på avdelningen.

– Just nu är vi ryggraden och skelettet i hela den här sjukvårdsapparaten. Om inte vi klarar av att göra vårt jobb och analysera dessa covidprover då faller allt, berättade Marie Karlsson, biomedicinsk analytiker på Sahlgrenska, tidigare i sommar.

Drar igång i september

Enligt stabschefen har man nu en pågående dialog med alla laboratorium, för att det inte ska bli ett hårt tryck, tanken är att allmänheten ska få antikroppstesta sig från och med september, något som GP också rapporterat om.

Hör stabschefen Jan Killhamn berätta mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nya coronaviruset

Mer i ämnet