Carina Gullberg (S), kommunstyrelsens ordförande i Gullspång, välkomnar Värmland in i Västra Götalandsregionen. Foto: SVT

Majoritet vill se Värmland i Västra Götalandsregionen

Uppdaterad
Publicerad

En klar majoritet av kommunerna i Västra Götaland ser ut att välkomna Värmland i familjen. Det framgår av deras yttrande till regeringen som bett om svar senast nu på torsdag.

– Vi är självklart positiva som de halvvärmlänningar vi är här uppe. För oss vore det jättebra om vi fick med den sidan också, man kanske kan hitta ett naturligt samarbete för hela Vänerregionen, säger Carina Gullberg (S), kommunstyrelsens ordförande i Gullspång.

En rundringning på måndagen till nio kommuner i Västra Götaland visar att Gullspång inte är ensam om sitt ställningstagande. I de remissyttranden som skickats in till finansdepartementet säger även Göteborg, Borås, Trollhättan, Skövde, Lysekil och Dals Ed ja till att låta Värmland bli en del av en ny västsvensk storregion. Från Tanum är det dock nej. I kommunstyrelsens yttrande står bland annat;

Västsvenska superregionen

”Tanums kommun anser inte att det är positivt med en större region. En utdragen förändringsprocess, som kan komma att vara ända fram till 2023 beroende på vad som händer med Halland, är negativ för regionen och dess kommuner.”

Partille yttrar sig inte alls

– För oss är Göteborgsregionen viktigast, vad gäller Värmland har vi egentligen ingen åsikt. Något jag tror gäller för många andra kommuner i Storgöteborg, säger kommunalrådet i Partille, Stefan Svensson (M).

Kommunerna har inget krav på sig att svara i denna remissomgång. De som så önskar kan göra det fram till torsdag 6 oktober. Det gäller delbetänkandet Regional indelning som går ut på att slå samman Värmland med Västra Götaland till ett län den 1 januari 2018. Ett år senare är tanken att låta landstinget Värmland gå ihop med Västra Götalandsregionen.

Halland skjuter upp frågan

Hallands län är inte med i denna omgången, frågan om deras tillhörighet har skjutits upp till 2023. Det snabbspår som regionutredningen vill se är är ett snart giftermål mellan Värmland och Västra Götaland.

De värmländska kommunerna har dock hittills inte visat någon större entusiasm över att tillhöra Västra Götalands. Gullspångs kommunalråd tror sig veta varför.

– Min personliga åsikt är att många nog är rädda för att det blir en övervikt mot Göteborg. Men så ska det inte behöva bli eftersom värmlänningarna är starka i sig, säger Carina Gullberg (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västsvenska superregionen

Mer i ämnet