Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Victor och Adam är lagkamrater i fotbollslaget Warta IF, men från dramatiskt skilda verkligheter när det kommer till skolan och andelen gymnasiebehöriga – starta klippet för att möta tonårskillarna på Hisingen. Foto: SVT

Hårda betygsgränsen på Hisingen – Victor och Adam bor på varsin sida

Uppdaterad
Publicerad

På ena sidan ligger Kyrkbyn, på den andra Västra Biskopsgården. Bara en väg skiljer pojkarnas bostadsområden från varandra – men det råder kraftig skillnad i andelen elever som blir behöriga till gymnasiet. I Victors område är det över 90 procent, men i Adams bara drygt 60 procent.

Starta klippet för att följa med ut på Hisingen i Göteborg – se Victor och Adam berätta om sin skolgång.

En sammanställning som SVT Nyheter Väst har gjort visar en kartbild med kraftiga skillnader mellan Göteborgs områden när det gäller andelen niondeklassare som blir behöriga till ett nationellt program på gymnasiet.

Det finns öar av områden med låg andel behöriga elever.

Lagkamraterna bor på varsin sida gränsen

SVT Nyheter har träffat två elever som bor i områden med hög, respektive låg, andel behöriga till gymnasiet.

Adam bor i Västra Biskopsgården, där 63 procent av niorna blev behöriga under vårterminen 2021. På andra sidan vägen bor Victor i Kyrkbyn som har 92 procent behöriga.  

Fotnot: Området Kyrkbyn är en del av det större området Kyrkbyn-Rambergsstaden som totalt har 83 procent behöriga elever. Områdena följer Göteborgs stads indelning som ligger till grund för hur statistiken redovisas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.