Överbeläggningarna inom den svenska sjukvården ökar stadigt, det visar siffor som SVT Nyheter tagit fram. En av de bakomliggande orsakerna är att utskrivningsklara patienter, ofta äldre med behov av särskilt boende eller stöd i hemmet, inte kan komma hem till sina kommuner snabbt nog.
I Västra Götaland jobbar man just nu med att få en samlad bild över hur många patienter det rör sig om , men i praktiken innebär det att hela vårdavdelningar upptas av patienter som egentligen inte borde vara där.
1.500 dagar 2015
Uddevalla kommun har länge haft problem med att få hem sina invånare snabbt nog. Förutom att personerna mår sämre av att ligga kvar på sjukhus kostar det pengar. Efter fem dygn fakturerar sjukvården hemkommunen 4.000 kronor per dag. Under 2015 hann Uddevalla kommun samla på sig 1.500 dagar – en kostnad på sex miljoner.
Det gick så långt att sjukhusdirektören för NU-sjukvården kontaktade kommunen och vädjade om bättring.
Tryggt och långsamt
Enligt enhetschefen Christer Fransson uppstod problemen efter att kommunen gick över till arbetssättet Trygg hemgång för drygt fem år sedan, där fler äldre skulle kunna bo hemma efter sjukhusvistelse..
– Vi fokuserade på att göra arbetet tryggt och att organisationen runtomkring skulle vara så bra som möjligt. Det var egentligen ingen som fokuserade på att det skulle gå snabbt, säger han.
I samband med att en ny socialchef tillträdde blev det ett prioriterat mål att få hem de färdigbehandlade patienterna snabbare genom att hitta en helhetssyn och effektivisera processer.
Finns det ingen risk att det nya arbetssättet kompromissar med tryggheten?
– Nej så är det inte meningen, utan tanken är att personerna ska känna sig lika väl omhändertagna. Och det var ju inte tryggt heller när personerna låg på sjukhuset. För ligger man på sjukhuset och är färdigbehandlad så får man egentligen ingen vård.
Digital vårdplanering
När det nya arbetssättet sjösattes i maj 2016 hade man redan kommit upp i 300 betaldagar. Vid årets utgång låg man på 318 dagar. Hittills i år har man betalat för 11.
En del i det nya arbetssättet är att allt fler vårdplaneringsmöten genomförs som videosamtal. Det sparar dels på restiden men gör också möjligt att rent praktiskt hinna med fler möten och på kortare varsel.
Taket är nu satt till 50 betaldagar om året.
– Skulle det visa sig att vi inte håller det måttet då får vi arbeta intensivt med att direkt gå in på orsakerna. verje betldag vi får får vi ha en haverikommission på, varför har det blivit så här, vad kan vi göra åt det, kan vi förbättra oss? säger Christer Fransson.