Foto: TT

Viktigare att vara smart än socialt kompetent

Uppdaterad
Publicerad

Intelligenta elever har lättare att få jobb senare i livet. Det väger tyngre än social kompetens, visar en avhandling från Göteborgs universitet.

Är ditt barn bra på matematik, en skicklig problemlösare och dessutom utrustad med ett rikt ordförråd. Då kommer hon eller han troligen inte ha några problem att få jobb i framtiden. 

En avhandling från Göteborgs universitet visar nämligen att dessa kognitiva förmågor, som är ett tecken på intelligens, minskar risken för arbetslöshet.

Enkäter från skolåldern

Under lång tid har man följt 9.000 personer i Sverige. I dag är gruppen 45 år gamla och i avhandlingen har Elias Johannesson tittat på om personerna haft arbeten eller varit arbetslösa under sitt vuxna liv. Genom insamlade data från enkäter som gjorts i årskurs 3, 6 och 9 har man kunnat se att de som var intelligenta i skolåldern, i större utsträckning har jobb som vuxna.

– De som inte lyckas i skolan riskeras att slås ut på arbetsmarknaden senare, säger Elias Johannesson.

I avhandlingen har de också tittat på hur intelligens samspelar med de socioemotionella förmågorna. Det vill säga personlighetsdrag så som hur ängslig eller ihärdig du är och vilken självuppskattning du har.

– Det visar sig att intelligens styr ditt sociala beteende och hur du är som person, säger Elias Johannesson.

Räcker inte att vara ihärdig

Han ger specialpedagogiken under 90-talet som ett exempel. Då trodde man att det räckte med att uppmuntra barn som hade det svårt i skolan för att få dem att prestera bättre.

– Det stämmer inte, kunskapen om hur man ska göra måste komma först därefter. Man måste ha vinster i ryggen därefter kan självuppskattningen och ihärdigheten öka, säger Elias Johannesson.

Men att vara ihärdig och har god självuppskattning spelar endast en indirekt roll för att minska risken för att bli arbetslös i vuxen ålder, menar Johannesson.

– De med intelligens och kognitiva förmågor har större chans att få jobb som vuxna, säger Elias Johannesson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.