Foto: SVT

Skolornas egna ansvar att öva krissituationer

Uppdaterad
Publicerad

Även om det är ovanligt med extrema hot på landets skolor är det ändå viktigt att personalen är förberedd. SVT Nyheter Väst har kollat med ett par kommuner i länet hur de arbetar gällande hot om våld i skolan.

– Sedan skolattacken på Kronan i Trollhättan har många skolor tagit risken för våld på större allvar, det säger kriminalkommissarie Anders Ahlqvist till TT.

Några generella råd för hur hot mot skolor ska hanteras, finns inte. Istället kräver Skolverket att skolorna själva ska ta fram handlingsplaner.

Tidigare i höstas berättade dessutom SVT om en elev som ska ha förberett en attack mot en skola i Göteborg.

– Min bedömning är att man pratar om den här typen av säkerhetsarbete på de flesta skolor. Jag skulle bli förvånad om det ser ut på ett annat sätt. Kravet är att man ska arbeta med säkerhetsfrågor, göra riskbedömningar och utarbeta handlingsplaner utifrån det men det finns ingen detaljreglering, säger Niclas Westin, enhetschef på Skolstyrelsen/Skolverket till TT.

Han säger även att det är ovanligt med hot av extrem karaktär men att det är vanligare med hot- och krissituationer i form av slagsmål eller hotfulla personer som tränger sig in i skolan.

Säkerhetsansvarig stöttar skolorna

SVT Nyheter Väst ringde till två kommuner i Västra Götaland för att höra hur de arbetar.

I Kungälvs kommun har alla skolor krisplaner som uppdateras varje år. I kommunen finns dessutom en säkerhetsansvarig som kan stödja kommunerna i deras arbete vid behov.

Efter skolattacken i Trollhättan har diskussionen kring om man ska låsa skolan vid hot blivit aktuell menar Cristine Lysell, verksamhetschef för gymnasie- och vuxenutbildningen i Kungälv.

Är ni lika förberedda för en krisartad våldssituation som för en brand?

– Nej, jag kan inte säga att vi är fullt lika förberedda. Vi övar inte inför det fullt lika regelbundet som vid brand. Däremot kan jag säga att förberedelse finns i och med krisgrupperna kring vem som ska göra vad, säger Cristine Lysell.

Varje skola har egen handlingsplan

Även i Falköping har varje skola egna handlingsplaner för vad som gäller vid hot om våld.

– Vi har gått igenom vilka rutiner som gäller med räddningstjänsten. De har resulterat i att varje skola har egna handlingsplaner, säger Karina Bronell, skolchef i Falköping.

Hur handlingsplanerna ser ut varierar beroende på bland annat hur skolorna ser ut och elevernas åldrar tillägger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mer Väst
Mer Nyheter