Agneta Lööv, Onsalabo fick fly undan en vildsvinsgalt. Foto: Agneta Lööv / SVT arkivVisa alla (3)
Visa alla (3)

Vildsvin väcker oro och skräck

Uppdaterad
Publicerad

Vildsvin är normalt sett skygga djur som håller sig långt borta från människor, men på Onsalahalvön har de boende fått problem med djur som är olustigt närgångna.

– När jag var ute med hunden häromdagen stod det ett helt gäng och tittade på mig på 25 meters avstånd, säger Agneta Lööv, Onsalabo.

– Plötsligt dök det upp en jättegalt som närmade sig mig, så det var bara att vända på klacken och sticka därifrån...då är man inte så stor.

Det verkar som att vissa vildsvin börjat ta för vana att gå in i villaträdgårdar för att böka. Enligt de boende har djuren blivit allt mindre skygga de senaste åren, framförallt det senaste halvåret.

Avskjutningar främst under hösten

På hösten ordnas storjakter, då runt 100 djur skjuts, men vildsvin förökar sig snabbt. Genomsnittskullen är drygt fem kultingar enligt Naturvårdsverket.  Vuxna vildsvin jagas från 16 april – 15 februari, men årsungar är lovliga året om.

– Det pågår avskjutningar och vi är medvetna om problemen, men normalt sett ska man inte behöva vara rädd för vildsvin, säger David Bruun, viltsamordnare vid länsstyrelsen i Västra Götaland.

Kan du förstå att folk är oroade?

– Ja, det är naturligtvis inte roligt att få djuren så nära inpå sig, med uppbökade gräsmattor och en ökad risk för viltolyckor, men det är bara skadeskjutna vildsvin som kan bli farliga, och då för jägare, säger David Bruun.

Vad kan man göra som privatperson?

– Håll hunden kopplad och sätt upp elstängsel där du inte vill få in vildsvinen, säger David Bruun.

– Även om det kan innebära problem med vildsvin, är de här för att stanna.

”Blir bara värre och värre”

– Vem ska ta ansvar för det som händer här? Vi försöker med myndigheterna hela tiden, men det händer inget, säger Agneta Lööv, Onsalabo.

– Nu senast ringde jag miljöansvar på kommunen och de kommer att ha ett möte med polisen på tisdag i nästa vecka. Då kanske vi kan få besked om vad som ska göras.

Vad tror du om förslaget att sätta upp elstängsel?

– Nej, det går ju inte att inhägna varje tomt! säger Agneta Lööv.

– De är överallt, och det blir bara värre och värre, jag tror att det snart kommer att hända något förfärligt.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vildsvin väcker oro och skräck Foto: arkiv

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer