Foto: SVT

Amerikaner söker sina rötter i Västsverige

Uppdaterad
Publicerad

De är svenskättlingar och kommer från åtta stater i USA. Under en vecka har de tagit reda på hur det gick till när deras förfäder och anmödrar utvandrade.

– Det här är en ren släktforskargrupp, de är väldigt intresserade, dels på grund av de är svenskättlingar och dels för att de är intresserade av släktforskning, säger Crister Brunnegård, researrangör.

De har samlats i Emigranternas hus vid Packhuskajen i Göteborg. 21 amerikanska turister som släktforskning som hobby.

– Det blir väldigt känslosamt för många som inte har sina rötter mer än några generationer tillbaka i USA. Och det kanske inte är så lätt att släktforska när svenskan blir ett hinder när man ska leta i gamla kyrkböcker till exempel. Men det är viktigt för dem att få guidning och en koppling tillbaka i historien.

Förfäder från Alingsås

Här får de exempel på hur det kunde gå till, när över en miljon människor utvandrade från Sverige mellan 1850-1930. Men de får även reda på varför så många ville lämna Sverige. Nu är några av emigranternas efterkommande tillbaka. Sex av dem kommer från en, för svenskar, klassisk välkänd nybyggarstat.

– De kom till Minnesota redan innan Minnesota fanns som stat, säger Bryce Johnson.

– Mina förfäder kom från trakterna runt Alingsås och de var bland de allra första boende i Minnesota och de var delaktiga i att grunda de första kyrkorna där.

Om du jämför landskapet runt Minnesota med Västergötland?

– Jag skulle kunna blunda och när jag tittade igen så skulle jag kunna tro att jag var i trakterna där jag växte upp, det är exakt samma landskap, säger Bryce Johnson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer