Foto: TT

Vill öka förståelsen kring ungas psykiska ohälsa

Publicerad

På fredagen anordnades konferensen ”Vi bryter tystnaden”, av Göteborgs ungdomsfullmäktige. Målet var att öka förståelsen och bryta tystnaden om psykisk ohälsa bland unga.

Konferensen hölls i Folkets hus vid Järntorget på fredagen. På konferensen välkomnades alla skolungdomar som går på högstadiet eller gymnasiet i Göteborg.

– De senaste åren har ungas psykiska ohälsa försämrats och stigmat kring ämnet har ökat, säger 15-åriga Alva Unsgaard, tillsammans med jämnåriga Lilian Helgason är initiativtagare till konferensen.

Har fört dialog med politiker

Redan i onsdags hölls en politikerdialog med lokala beslutsfattare. Där diskuterades ämnet ytterligare och ungdomarna fick då möjlighet att framföra sina synpunkter till lokala politiker och komma med idéer till förbättrat arbete med ungdomars psykiska ohälsa.

”Du ska aldrig acceptera att må dåligt”

På fredagens konferens hölls bland annat föreläsningar och anordnade diskussioner.

– Alla ska känna att det är okej att prata om, och att känna som man gör. Det är då man öppnar upp för att få hjälp. Du ska aldrig acceptera att må dåligt. Det finns hjälp att få. Mörkertalen är stora och jag hoppas att konferensen kan starta en dialog i skolklasser, säger Lilian Helgason via ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.