Professor Mohammed Taherzadeh hoppas på svamparna. Foto: SVT

Vill rädda världen med svampar

Publicerad

Forskare i Borås ser avfall som en tillgång. De hoppas kunna ta fram bränsle och mat av det som slängs bort.

– Vi vill ha ett bättre samhälle. Vi är nyfikna på att lösa de globala utmaningarna, säger professor Mohammad Taherzadeh.

Vätskan är grumlig, färgen mörkbrun. Professor Mohammad Taherzadeh vrider på flaskan och studerar innehållet. Det är svårt att se med blotta ögat, men bakom glaset växer svampar på restprodukter.

På laboratoriet i Borås Högskola arbetar forskare med att ta fram klimatsmarta material. Till sin hjälp har de svampar. Forskarna försöker odla svamparna på restprodukter som annars skulle blivit avfall. Målet är att nå längre än sopförbränning och kompostering.

– Inte bara att bränna upp eller göra biogas. Man kan göra mycket mer av det material som vi slänger bort, säger professor Mohammed Taherzadeh.

Ser vinster för klimatet

Och Mohammad Taherzadeh tror att forskningen kan bidra till att lösa flera av världens stora problem. Till exempel klimathotet.

– Vi blir mer människor och producerar mer och mer avfall och koldioxid. Vår teknik använder sig av restprodukter för att producera de resurser som vi vill ha, säger han.

Restprodukterna kommer bland annat från bagerier och mataffärer och delas in i tre kategorier beroende på hur smutsigt det är. Forskarna testar sedan olika metorder att låta svamp växa på dessa rester. Av svampmassan går det sedan att göra olika typer av produkter som till exempel bioplast, etanol och mat.

Ekonomin utmanar

En utmaning framöver är ekonomin. Att lyckas göra det lönsamt för företag att investera i svampar.

– Att det kan bli intressant för näringslivet att satsa på detta. Vi hoppas att inom några år ha produkter ute på marknaden, säger professor Mohammad Taherzadeh.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.