Så vill han skydda ostron från Grebbestad: Kan i nuläget vara odlade utomlands

Uppdaterad
Publicerad

Ostron kan säljas som Grebbestadostron – trots att de är odlade utomlands. Det vill företagaren Bengt Klemming stoppa – därför har han sökt EU-skydd för just ”Grebbestadostron”. Nu väntar han på EU:s slutgiltiga besked i frågan.

– Det är en dröm, att det blir precis som Champagne eller Cognac, säger han.

”Processen borde gå att göra snabbare” – Hör ostrondykaren Bengt Klemming berätta i klippet ovan.

I Europa finns det runt 1500 livsmedel som har någon form av skyddad ursprungsbeteckning. Det mousserade vinet champagne är ett känt exempel; dels måste vinet vara producerat i området Champagne men också enligt ”champagnemetoden”.

Process under två års tid

I Sverige har bland annat skånsk spettekaka och Kalixlöjrom en EU-beteckning, men för att öka antalet svenska livsmedel på EU-listan har Jordbruksverket upphandlat två konsulter som stöder företagare i ansökan.

– Det är så otroligt mycket jobb med ansökan, jag hade inte haft tid eller ork, säger ostrondykaren Bengt Klemming.

I nästan två år har processen pågått för att ”Grebbestadostron” ska få skydda ursprungsbeteckning. Nu ligger bollen hos EU och man hoppas på att frågan kan vara avgjod till sommaren nästa år.

– Men man vet aldrig med EU, det kan lika gärna vara så att vi måste komplettera och då kan det ta längre tid.

Kan odlas på andra håll men anspelar på Grebbestad

Det europeiska ostronet levde förr runt om i Atlanten men stora delar av beståndet dog ut när de drabbades av en parasit. Men ett område har klarat sig: Västkusten och i synnerhet norra Bohuslän.

Det är vad som gör det ostronet unikt och är också anledningen till varför många företag som odlar ostron gärna anspelar på Bohuslän och Grebbestad när de säljer sina ostron. Något som alltså en EU-beteckning kan sätta stopp för.

– Det här är ju ett arv, en dröm att Grebbestadostron ska få ett skydd, säger Klemming.

Fakta: Produkter som har skyddad ursprungsbeteckning i Sverige

Inom EU är det möjligt att registrera beteckningar för vissa speciella livsmedel. Beteckningarna heter skyddad ursprungsbeteckning, skyddad geografisk beteckning och garanterad traditionell specialitet.

Krav för skyddad ursprungsbeteckning:

  • Produkten ska ha producerats i minst 30 år
  • Produktionen ska vara kvalitetssäkrad
  • Produktionen ska ske i ett specifikt område
  • Råvarona som används i tillverkningen ska komma från samma område

Följande svenska produkter har registrerats som skyddade ursprungsbeteckningar (SUB);

  • Kalix Löjrom
  • Upplandskubb
  • Hånnlamb
  • Vänerlöjrom

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.