Unika matprodukter i EU kan få ett skydd för att bevara lokala mattraditioner. Skyddet blir som ett lokalt monopol. Det går inte längre att flytta tillverkningen till en annan ort eller ett annat land – eller att ändra det ursprungliga receptet.
– Det blir ett kollektivt skydd som gynnar producenter på platsen, säger Pontus Elvingsson som är statsinspektör på Livsmedelsverket.
I Sverige har till exempel Skånsk spettekaka, Bruna bönor från Öland och Kalix löjrom ett sådant här skydd.
– Tanken är att motverka att genuina lokala produkter strömlinjeformas. Man vill värna lokala skillnader i maten. Mångfald istället för enfald, säger Pontus Elvingsson.
Under 2021 har två konsulter kostnadsfritt hjälpt organisationer och företag att ansöka om sådant här skydd.
Under årets första månader lämnades 24 ansökningar in. Det handlar om lokala unika svenska produkter som nu kan skyddas från receptförändringar och där tillverkningen inte kan flyttas.
SPECIAL: När den lokala osten från Boxholm började tillverkas i Östersund tog invånarna i den lilla kommunen upp kampen för sitt ortsnamn.
Se historien om Boxholmsupproret på specialsidan här.