Varumärkesprofessorn: ”Man kan inte ha absolut ensamrätt på ett ortsnamn”

Publicerad

Många orter i landet har sett det hända: Hur ett företag flyttar produktionen någon annanstans – trots att produkten bär ortens namn.

– Har man geografiska namn kanske man inte får en sådan uteslutande ensamrätt, säger Marianne Levin, professor i civilrätt.

I den lilla kommunen Boxholm vägrade många invånare acceptera att Arla flyttade tillverkningen av osten som hette som orten 70 mil norrut – till Östersund.

Se historien om Boxholmsupproret i vår special.

Efter tre års kamp finns det numera två sorters ostar med namnet Boxholm. En tillverkas i Östersund och en i Boxholm. Och det blir nu en domstol som ska avgöra vem som har rätt till namnet.

”Boxholm kan man inte ha ensamrätt till”

Svaret är kanske inte så självklart som man kan tro. I videon ger Marianne Levin, professor i civilrätt med lång erfarenhet av varumärken, förslag på en helt ny lösning.

– Har man geografiska namn kanske man inte får en sådan uteslutande ensamrätt. Ost kan man inte ha ensamrätt till. Boxholm kan man inte ha ensamrätt till. Det är bara den exakta kombinationen i namnet som man har ensamrätt på, säger hon.

Tillfälligt beslut

Nyligen fattade Patent- och marknadsdomstolen ett tillfälligt beslut i väntan på dom som innebär att den nya producenten, i Boxholm, inte får använda namnet ”Äkta Boxholms” på sina ostar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.