Ville frias från skakvåld – nu döms pappan

Publicerad

En man i 30-årsåldern från Skaraborg dömdes i dag för att ha skakat sin tre månader gamla dotter så att hon fick en blödning på hjärnhinnan.

Det var i maj förra året som mannen råkade tappa sin dotter i golvet. Han tog upp henne igen och var rädd och ledsen för det som hänt. Han visste inte vad han skulle göra och skakade bebisen fram och tillbaka till hon blev vit i ansiktet och stirrade rakt fram.

När flickans mamma kom hem kände hon inte igen sättet dottern reagerade på, och det visade sig efter undersökning att hon fått en blödning på hjärnhinnan.

skakvåld

Pappan berättade i förhör och visade i rekonstruktioner hur han skakat sin dotter efter att han tappat henne i golvet, men nekade till ansvar för vållande till kroppsskada.

Hänvisade till HD-dom

I rätten hänvisade hans advokat till en färsk dom från Högsta domstolen, där en pappa som tidigare dömts för att ha skakat sin tre månader gamla son, friades. HD menade i sin dom att det måste vara ställt utom rimligt tvivel att skadorna orsakats genom skakvåld, och skriver i domen att diagnosen Shaken baby syndrome ”allmänt visat sig vara osäker”.

Skaraborgs tingsrätt anser att det i fallet med mannen i 30-årsåldern från Skaraborg är helt klarlagt att han orsakat blödningen genom att ha utsatt sin dotter för skakvåld och genom att han dessförinnan tappat henne i golvet. Han döms därför för vållande till kroppsskada och ska betala 80 dagsböter på 50 kronor styck. Han ska även betala ett skadestånd på 5000 kronor till sin dotter.

Kan komma att överklagas

Domen kan dock överklagas, men mannens advokat har ännu inte bestämt sig för om han ska göra det.

– Jag har inte tagit ställning till det. Jag måste gå igenom domen och begrunda det, säger mannens advokat Peter Stierna till SVT Västnytt.

Han menar att det kan finnas anledning att pröva om det är så att skadan kunnat uppstå om flickan inte tappats i golvet före skakningen. Att mannen tappat flickan i golvet anses nämligen inte brottsligt, utan bedöms som en olycka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

skakvåld

Mer i ämnet