Hör Mats Abrahamsson (M) om varför vindkraftsparken inte borde få byggas – i klippet. Foto: SVT

Sotenäs markerar mot vindkraftsplan: ”Kommer se ut som Liseberg till havs”

Publicerad

Flera kommuner längs Bohuskusten är skeptiska till de planerade vindkraftverken ute till havs. I Sotenäs säger kommunstyrelsen direkt nej till etableringen.

– Så här vill vi inte ha det i Bohuslän, säger Mats Abrahamsson (M), kommunstyrelsens ordförande.

Hör Mats Abrahamsson (M) om varför vindkraftsparken inte borde få byggas – i klippet

Det är två företag som vill bygga två vindkraftsparker mellan Skagen och Bohuskusten. I en tidig avsiktförklaring är målet att bygga cirka 300 vindkraftverk som då skulle ligga runt tre mil från land. Totalt skulle det handla om en investering på flera miljarder kronor.

Processen är fortfarande i ett mycket tidigt skede men flera bohuskommuner har fått lämna sina synpunkter på vindkraftsplanerna. Flera politiker pekar på en rad frågor som måste få svar; bland annat bland annat risken för olyckor och skräp, hur båt- och friluftsliv påverkas men också hur själva kulturmiljön längs bohuskusten kommer att påverkas.

”Oacceptabelt”

Men i Sotenäs kommun säger kommunstyrelsen direkt nej till planerna på vindkraft utanför Bohuskusten. Man pekar på problem med yrkesfisket, miljön och ansvarsfrågan om skräp som flyter i land.

”Att ta i anspråk öppet hav med gigantiska industriparker är oacceptabelt”, skriver man bland annat.

Splittrad kommunstyrelse

Men det var en splittrad kommunstyrelse som fattade beslutet om Sotenäs inställning. Allianskollegan Olof Börjesson (C) tycker inte att man ska säga nej direkt.

– Sverige behöver mycket och billig, fossilfri el. Då tycker jag det är fel att vi som kommun anser att andra ska lösa vår elproduktion, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.