Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Privat

Dramatiska bilder från burnout-olyckan – hör vittnet berätta

Uppdaterad
Publicerad

Under en så kallad burnout-uppvisning i Göteborg i helgen skadades flera personer när de blev påkörda. 21-åriga Jesper Wiblad var en av åskådarna som blev vittne till olyckan.

–Arrangörerna och publiken var snabba att rycka in, få bort bilen från människorna och skapa en människokedja runt de skadade, säger han.

Det var vid en parkering nära Bäckebol Köpcentrum som en bilförare snurrade runt flera varv med bilen och till sist tappade kontrollen och bilen kör rakt in i publiken. Flera personer fick föras till sjukhus och två kvinnor i 20 respektive 50-årsåldern vårdas fortfarande på sjukhus.

–Det blev mycket rök av körningen så det var svårt för oss att se exakt vad som hände, men det blev snabbt kalabalik, säger Jesper Wiblad som var på plats, vilket P4 Göteborg var först med att rapportera om.

Föraren var en man i 30-årsåldern som nu är misstänkt för bland annat grovt vållande till kroppsskada.

För liten ruta

När bilar ska snurra runt och göra vad som kallas för en ”burnout” så skapas en ruta med avspärrningsband som är tänkt att skydda publiken. Men enligt Jesper var det flera som reagerade på att rutan som skapades i lördags var för liten.

–Vi hade ingenting att säga till om, men det kändes inte helt rätt.

”Varnade tidigt”

De som höll i evenemanget var ”Race community”, en grupp för och av bilentusiaster, men enligt en av företrädarna som vill vara anonym var eventet menat att bara vara en bilträff och att andra personer skapade en egen ruta.

–Plötsligt fick jag ett samtal om att någon höll på att busköra längre bort. Vi gick dit och försökte stoppa det men det är svårt att stoppa en körande bil, klart det är frustrerande. Vi hade tidigt skrivit i eventet att vi vill inte ha någon buskörning eller någon burn, vi var tydliga med det för att vi vill inte ha några olyckor, säger företrädaren.

I klippet ovan kan du höra vittnet Jesper berätta om händelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.