Ungdomar integreras på Volvo

Uppdaterad
Publicerad

Under två veckor möts ungdomar från Biskopsgården och Torslanda. Syftet: teknikinspiration och integration.

Sommartekniker är ett pilotprojekt där dels 8:eklassare frånTorslanda och Biskopsgården, och dels gymnasieungdomar från helastaden jobbar på Volvo under två veckor.

– Vi vet attunga som går ut högstadiet med godkända betyg och studerar vidarepå gymnasiet har en stor chans till arbete och ett bra liv. Vi vetockså att unga har en ganska konservativ bild av teknikyrken sominte stämmer med dagens industri och den vill vi ändra på, sägerSergio Garay, stadsdelsdirektör på Västra Hisingen.

Från Biskopsgården och Torslanda

Projektet sommartekniker har till syfte att dels få unga teknikintresseradeatt välja teknisk inriktning till gymnasiet och dels att skapanätverk mellan unga i Biskopsgården och Torslanda. Urvalet är treelever från varje högstadieskola i stadsdelen Västra Hisingen därTorslanda och Biskopsgården ingår.

– Det är väldigt intressant, det var mycket man inte visste sedan tidigare, hur man jobbar och så, säger Emmie Liljenberg som är en av sommarjobbarna.

När SVT Nyheter Väst är på plats är det lektion i robotteknik.

– Jag vill bli ingenjör, det är spännande med teknik och design, säger Eric Skoglund.

Skapa teknikintresse

Sommarteknikernafår prova på arbeten som traditionellt kanske inte förknippas medindustri. Fokus ligger på utveckling, innovation, framtidens teknik och social gemenskap, allt för få deltagarna intresserade av att läsa teknik ellernaturvetenskaplig linje på gymnasiet.

– Jag tycker det bästa var Volvo cars och att få se nya XC40:n, säger Kajsa Englund.

Bland de 21 deltagarna finns Hamza Ben Mahmoud. Han är nöjd över sitt sommarjobb.

– Det är kul att få lära känna dom här snälla ungdomarna.

Kan du tänka dig att jobba på Volvo?

– Jag vet inte, kanske, säger han.

Fakta Sommartekniker

Initiativet till Sommarskolan kommer från Volvo CarsCorporation och är en idé sprungen ur den sommarskola som fannsmellan 1993 och 2005 i Göteborg. Den startades av VolvoPersonvagnar, Utbildningsnämnden och Länsarbetsnämnden och som mestdeltog 1 600 elever per år där närmare 200 företag var inblandade.

Syftet medpilotsatsningen Sommarjobbare med sommartekniker är att ge unga en rättvis bild av framtidens industri.Visa på utveckling, digitalisering och möjligheter som finns förbåde tjejer och killar att få ett bra och spännande jobb eftergymnasiet. Sommartekniker ingår i konceptet Sommarjobbare.Konceptet bygger på ett modulsystem, enkelt utformat för att kunnaplocka ihop olika skräddarsydda upplägg som enkelt kan anpassastill olika branscher som exempelvis, vård, industri, livsmedel medmera. I Sommartekniker 2018 ligger fokus på industriella sektornoch yrkesrollen.

Sommartekniker behöver ingenjobberfarenhet, det enda kravet är att de är har en nyfikenhet påteknik, innovation och produktutveckling. Lönen ligger på 55 kronor i timmen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.