Här i Volvos motorfabrik i Skövde är bensin- och dieselmotorer så smått på väg ut för att inom några år ersättas av egenutvecklade elmotorer. (Bilden från 2015) Foto: Adam Ihse/TT

Volvo Cars ska bygga elmotorer i Skövde

Uppdaterad
Publicerad

Volvo Cars räknar med att ha en komplett egen elmotorproduktion inom fem år. Elmotorerna ska byggas i företagets motorfabrik i Skövde.

Bilföretagets målsättning är att bli ett elbilsmärke i det absoluta toppskiktet, det så kallade premiumsegmentet. 2025 är det tänkt att hälften av Volvo Cars alla modeller ska vara elbilar och resten hybrider.

För att nå målet vill Volvo Cars utveckla helt egna elmotorer. Dessa ska tillverkas i Skövde, där företaget varit verksamt sedan det grundades 1927. I ett första skede ska anläggningen enbart montera elmotorer, för att senare ha egen tillverkning också.

– Den allra första Volvo från 1927 hade en motor byggd i Skövde. Medarbetarna är kompetenta och engagerade i att leverera högsta möjliga kvalitet, skriver Javier Varela, senior vice president för tillverkning och logistik på Volvo Cars, i ett pressmeddelande.

Under de kommande åren investeras 700 miljoner kronor för ändamålet, meddelar företaget.

I SVT:s Ekonomibyrån spanade flera experter om framtiden för elbilen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Volvo cars

Mer i ämnet