Volvo Cars vd Håkan Samuelsson. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT arkiv

Volvo och Geely skapar gemensamt motorbolag

Uppdaterad
Publicerad

Biltillverkaren Volvo Cars bildar ett gemensamt bolag med Geely för att utveckla framtidens förbränningsmotorer. 3 000 anställda på Volvo kommer att flyttas till det nya bolaget.

Framtidens hybridbilar behöver framtidens förbränningsmotorer, resonerar Volvo och den kinesiska ägaren Geely. Därför startar man ett gemensamt självständigt bolag som ska utveckla och leverera förbränningsmotorer till framtidens personbilsflotta.

– Hybridbilar behöver de bästa förbränningsmotorerna. Det nya bolaget kommer att ha tillräckliga resurser, storlek och expertis för att kunna utveckla dessa drivlinor på ett kostnadseffektivt sätt, säger vd Håkan Samuellson.

Enligt ett pressmeddelande kommer 3 000 jobb på Volvo och 5 000 på Geely att flyttas till det nya bolaget. Man räknar inte med att omorganisationen kommer att orsaka några personalminskningar. I dag har bolaget motorutveckling i Göteborg medan tillverkningen ligger i Skövde och Kina.

Volvo Cars huvudspår inför framtiden är renodlade elbilar som beräknas stå för hälften av försäljningen redan 2025. För övriga fordon har bolaget tidigare meddelat att man helt tänker sluta med dieselmotorer och istället fokusera på bensinmotorer som kan användas tillsammans med elmotorer i hybridfordon

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer