Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Markus Rangmar är delprojektledare för Kvarnberget Västlänken. Foto: Privat / SVT

Vrakfynden fördyrar och försenar Västlänken

Uppdaterad
Publicerad

Vrakfynden vid Kvarnberget i centrala Göteborg orsakar, enligt Trafikverket, förseningar på två år. Det kommer även innebära att projektet blir minst 200 miljoner dyrare.

– Att vi skulle hitta så här många fornlämningar hade vi inte räknat med, säger Markus Rangmar, delprojektledare Kvarnberget.

Tidsplanen skjuts framåt med ett par år, då det blev en betydligt mer omfattande arkeologisk utgrävning i den gamla masthamnen, vid Kvarnberget än vad Trafikverket hade räknat med. Det blev dessutom dyrare, men det här kommer att belasta den riskbuffert som finns för oförutsedda händelser även Västlänken. Vad som däremot inte klart är vad förstärkningsarbetet vid Götatunneln kommer att kosta.

– Vi fick avbryta arbetet 2018 för det tog längre tid än vad vi hade beräknat den gången, säger Markus Rangmar, delprojektledare Kvarnberget.och det arbetet kommer att utföras första halvan av 2021.

Nio vrak framgrävda

Kom det som en överraskning att ni hittade så många vrak?

– Ja och nej, vi visste ju att vi skulle gräva i ett fornlämningsområde och placerade det här projektet utanför kritisk linje för Västlänkens färdigställande, säger Markus Rangmar, delprojektledare Kvarnberget

Nu blir det 200 miljoner kronor dyrare för projekt Kvarnberget, är det inte mycket pengar?

– Nej, eller mycket pengar är det ju, men det har varit ett väldigt omfattande arbete. Och vi kommer nog hitta fler vrak, men nu ser vi slutet på den här stora utgrävningen, och vi tror att det här är en uppskattning som vi tror kommer att hålla, säger Markus Rangmar, delprojektledare Kvarnberget.

Oklart med ytterligare kostnader

Fördyrningen på 200 miljoner, är det inklusive kostnader vid Götatunneln?

– Nej, Götatunneln ligger inte i dom pengarna, det är en tillkommande kostnad.

Hur mycket mer kostnader beräknar ni där?

– Det vet jag inte i dagsläget, vi håller på att förhandla med vår entreprenör, säger Markus Rangmar, delprojektledare Kvarnberget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer