Delad bild. Till vänster: hög med sill. Till höger: anställd på WWF med hörlurar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
All makrill och norsk vårlekande sill har flyttats till rött ljus (låt bli) i WWF Fiskguiden. Anledningen är flera år av överfiske. Foto: SVT

WWF: Påsksillen har rött ljus – även om den fiskades förra året

Publicerad

All makrill och norsk vårlekande sill flyttas till rött ljus (låt bli) i WWF Fiskguiden. Samtidigt menar fiskhandlare att årets påsksill inte är röd eftersom den fiskades ifjol. Det håller inte Världsnaturfonden, WWF, med om.

All makrill och norsk vårlekande sill flyttades till rött ljus (låt bli) i WWF Fiskguiden 8 april. Den norska vårlekande sillen är den sill som nästan uteslutande används i alla former av inlagd sill och matjessill, som brukar ligga på det svenska påskbordet.

SVT har pratat med fiskhandlare på Feskekörka i Göteborg och kommunikationschef på Orkla som tillverkar inlagd sill i Kungshamn. De menar att sillen som de säljer nu inte är röd, eftersom den fiskades innan rödmarkeringen. De menar därför att detta snarare påverkar nästa års påsksill.

– Det röda ljuset blev aktivt 8 april och då, enligt oss, har det rött ljus, säger Inger Melander, expert fiske och marknad i Världsnaturfonden, WWF.

– Det finns alltid fisk- och skaldjursprodukter i restaurang och i matvaruaffären. Om vi skulle ta hänsyn till det, då skulle vi aldrig kunna uppdatera Fiskguiden, säger hon.

WWF FISKGUIDEN

– I Fiskguiden sker bedömningen med ett trafikljussystem – grönt (bra val), gult (undvik – ät max 3-4 gånger per år), rött (låt bli).

– Hållbarhetskriterierna som ligger till grund för bedömningarna är: Fiskets påverkan på beståndet och ekosystemet och förvaltningens effektivitet. För odlade arter granskas också nyttjandet av naturresurser, ekosystempåverkan och social påverkan.

Källa: WWF

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.