All makrill och norsk vårlekande sill flyttades till rött ljus (låt bli) i WWF Fiskguiden 8 april. Den norska vårlekande sillen är den sill som nästan uteslutande används i alla former av inlagd sill och matjessill, som brukar ligga på det svenska påskbordet.
SVT har pratat med fiskhandlare på Feskekörka i Göteborg och kommunikationschef på Orkla som tillverkar inlagd sill i Kungshamn. De menar att sillen som de säljer nu inte är röd, eftersom den fiskades innan rödmarkeringen. De menar därför att detta snarare påverkar nästa års påsksill.
– Det röda ljuset blev aktivt 8 april och då, enligt oss, har det rött ljus, säger Inger Melander, expert fiske och marknad i Världsnaturfonden, WWF.
– Det finns alltid fisk- och skaldjursprodukter i restaurang och i matvaruaffären. Om vi skulle ta hänsyn till det, då skulle vi aldrig kunna uppdatera Fiskguiden, säger hon.
WWF FISKGUIDEN
– I Fiskguiden sker bedömningen med ett trafikljussystem – grönt (bra val), gult (undvik – ät max 3-4 gånger per år), rött (låt bli).
– Hållbarhetskriterierna som ligger till grund för bedömningarna är: Fiskets påverkan på beståndet och ekosystemet och förvaltningens effektivitet. För odlade arter granskas också nyttjandet av naturresurser, ekosystempåverkan och social påverkan.
Källa: WWF