Den 46-åriga mannen utgav sig för att vara läkare och lurade äldre personer att föra över pengar till honom. Foto: TT

Yrkar på sju års fängelse för bluffläkaren

Publicerad

Chefsåklagare Jonas Almström yrkade på sju års fängelse när rättegången mot den så kallade bluffläkaren avslutades vid Göteborgs tingsrätt.

– Maxstraff för grovt bedrägeri är sex år. Men vid upprepad brottslighet kan man gå utöver det, säger åklagaren till TT.

SVT har tidigare rapporterat om den 46-årige mannen som utgett sig för att vara läkare när han ringt upp äldre personer. Mannen har påstått sig arbeta på den vårdcentral där den uppringde varit inskriven.

-Han har ringt upp äldre kvinnor, talat om att han är läkare och övertygat dem om att de behövde en ny medicin som bara fanns i England, säger Jonas Almström.

Sedan har han på olika sätt förmått dem att betala ut pengar för medicinen.

Riktat in sig på kvinnor

Den 46-årige mannen har stått åtalad för grovt bedrägeri, och försök till grovt bedrägeri, mot 76 äldre personer runt om i landet. Nästan alla drabbade är äldre kvinnor.

Även mannens fru sitter häktad misstänkt för delaktighet i de grova bedrägerierna.

-Det framkom, tycker jag, graverande uppgifter i hennes vittnesmål, säger Jonas Almström.

Hon greps i Paris i december enligt en europeisk arresteringsorder och utlämnades till Sverige i början på mars.

Domen mot mannen meddelas den 27 mars.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.