Bedragarna ringer de äldre och säger ”Hör du vem det är?” Många av offren gissar då på ett barnbarn eller en annan nära släkting. Foto: TT

Varning för bluffläkare som lurar äldre

Uppdaterad
Publicerad

Västra Götalandsregionen går nu och varnar allmänheten för personer som utger sig för vara läkare på vårdcentraler och som kontaktat äldre patienter via telefon. Bedragarna försöker bland annat få patienterna att lämna ut kontouppgifter och att köpa dyra mediciner från utlandet.

– Vi har tre fall den senaste tiden och det är väldigt allvarligt, både för de drabbade men också för regionens varumärke, säger Anne-Lii Kivi, säkerhetsstrateg på Västra Götalandsregionen.

Det är inte först gången Västra Götalandsregionen går ut med en varning till allmänheten om bedrägeriförsök mot äldre. Förra våren anmäldes flera fall och totalt 160 över hela landet. Nu verkar bedragarna vara i farten igen.

– Vi gick ut med det här förra våren och nu när vi ser att det verkar bli en trend på nytt måste vi varna allmänheten, säger Anne-Lii Kivi.

Ber om kontouppgifter

Någon eller några personer ringer upp äldre och utger sig för att vara läkare eller annan anställd som kan kopplas till den vårdcentral där patienten är listad. I samtalen försöker bluffläkarna pracka på patienterna nya eller kompletterande mediciner som patienten kan köpa via den som ringer. Patienten ombeds också lämna kontouppgifter och ibland sin kod till kontokort. Något som regionen helt avråder från att göra.

– Landstinget går aldrig ut och begär pengar på det här sättet, säger Anne-Lii Kivi.

Alla kända fall polisanmäls

De senast inträffade bedrägeriförsöken har skett i anslutning till äldre patienters besök på Närhälsans vårdcentraler i Kungälv och Mellerud men i höstas har det även gjorts försök på Tjörn och i Göteborg. Totalt anmäldes 16 fall som rörde Närhälsan förra året.

– Men detta är alltså bara anmälningar som kommit in till Närhälsan. Vi får ju också bara reda på det när patienter hör av sig till oss, det kan alltså finnas fler fall som vi inte får reda på, säger Carsten Holm, kommunikatör på Närhälsan.

Samtliga rapporterade fall har polisanmälts. Västra götalandsregionen här även startat en intern utredning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.