Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Lät som någon form av missil som slog ned precis ovanför oss” – möt Jonas Strandh och Joakim Hallenberg, som kämpade mot lågorna tillsammans med kollegorna på räddningstjänsten Storgöteborg. Foto: SVT

Brandmännen var i tornet – när Lisebergs storsatsning Oceana exploderade

Publicerad

De gick in i Oceana för att rädda liv – men höll själva på att fångas av brandgasexplosionen. Nu berättar brandmännen för första gången om den dramatiska räddningsinsatsen – när Lisebergs nya storsatsning stod i lågor.

– När vi kommer fram möts vi av ett eldinferno, säger Joakim Hallenberg, rökdykarledare.

”När det smäller försvinner sikten på bråkdelen av en sekund.” I klippet berättar brandmännen om räddningsinsatsen.

Sex minuter efter larmet anländer räddningstjänsten till Lisebergs nya vattenland Oceana i Göteborg.

Brand vid Lisebergs badhus Oceana

En vattenrutschkana står i lågor och en tjock, svart rökpelare tornar upp sig från det nästan färdigställda miljardprojektet.

– Brandförloppet liknar inget jag sett tidigare, säger Joakim Hallenberg, som jobbat som brandman i 22 år.

Gick in i tornet – minuter senare kom explosionen

Framme på platsen påbörjar de släckningsarbetet. Men de får snabbt höra att det finns en person kvar i byggnaden – och beslutar sig för att gå in i tornet. Med sig har de två arbetsledare från bygget som hjälper dem att hitta.

Uppe på tredje våningen öppnar de en dörr och möts av stilla rök. De genomför ett så kallat ”närsök” – kort därefter sker en brandgasexplosion.

– För mig lät det som någon form av missil som slog ned precis ovanför oss, säger Joakim Hallenberg på Räddningstjänsten Storgöteborg.

”Smärtar oss”

Tornet fylls av rök, men de lyckas tillsammans med arbetsledarna från bygget ta sig ut och klarar sig oskadda. Den man de gick in för att leta efter, Lisebergs byggledare för Oceana, hittas senare död.

– Jag är otroligt glad och tacksam för att alla kollegorna och NCC-personalen som vi gick in med är okej. Men vi är också självklart bedrövade över att en man inte kom hem den här dagen, säger brandmannen Jonas Strandh.

Anmälan till Arbetsmiljöverket

SVT har tidigare berättat att räddningstjänsten har gjort en anmälan till Arbetsmiljöverket om ett så kallat ”allvarligt tillbud” då brandmännen befunnit sig i och precis utanför tornet när explosionen ägde rum, vilket medförde allvarliga risker för dem. Insatsen ska utredas.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Minut för minut: Så spreds branden i Oceana vid Liseberg. Se en sammanfattning av händelsen på Lisebergs nya vattenpark i klippet ovan. Foto: Christer Källqvist, Philip Jonsson och Göteborgs-Posten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brand vid Lisebergs badhus Oceana

Mer i ämnet