Chefen anklagas bland annat för att ha stulit pengar från en matsal men också för att ha satt i system att frångå regelverk och kollektivavtal, skriver GP. Foto: TT

Ytterligare en chef stängs av från Göteborgs spårvägar

Uppdaterad
Publicerad

Ytterligare en chef vid Göteborgs spårvägar har tagits ur tjänst efter att misstankar om oegentligheter riktats mot chefen genom visselblåsaranmälningar till kommunen.
– Det blev ohanterbart att han skulle vara kvar när det pågår en utredningen om honom vid sidan av, säger Hugo Lepik, tillförordnad VD på Göteborgs spårvägar.

Ytterligare en chef inom Göteborgs spårvägar har tagits ur tjänst, rapporterar P4 Göteborg.

Det var i somras som sju personer i Göteborg använde sig av kommunens visselblåsarfunktion och larmade om såväl jäv som vänskapskorruption inom Göteborgs spårvägar.

Visselblåsarfunktionen infördes i Göteborgs kommun 2016 efter en lång serie uppmärksammade oegentligheter och misstankar om korruption inom kommunen.

Anklagades för att ha anställt en vän

I två av anmälningarna som uppmärksammades i somras anklagades bland annat en chef för att ha anställt en vän – utan att först ha annonserat tjänsten.

”Enhetschfen på X-avdelningen har nu anställt sin bästa kompis”, skrev en av dem.

Övriga anmälningar handlade bland annat om felaktiga tillsättningar av chefer och upphandlingar som inte gått rätt till.

Flera chefer avstängda

I och med utredningarna kring tipsen har en chef inom bolaget sedan tidigare stängts av.

Nu har ytterligare en chef inom bolaget tagits ur tjänst.

– Det blev ohanterbart att han skulle vara kvar när det pågår en utredningen om honom vid sidan av. Det blir ryktesspridningar och dålig stämning, så av hänsyn till honom själv och medarbetarna så har vi valt att göra så här nu, säger Hugo Lepik, tillförordnad VD på Göteborgs spårvägar, till SVT Nyheter Väst.

Hur allvarliga är misstankarna mot den här personen?

– Generellt är anmälningen, om det är sant, väldigt allvarlig. Men det är det vi håller på att ta reda på, så får vi se vad vi vidtar för åtgärder, säger han.

Chefen anklagas bland annat för att ha stulit pengar från en matsal men också för att ha satt i system att frångå regelverk och kollektivavtal, rapporterar P4 Göteborg, som också uppger att en utredning pågår där elva olika tipsar hittills ingår.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer