Åttaårige Yuusuf blev offer för den hänsynslösa handgranatsattacken på Dimvädersgatan. Foto: TT/Privat

Yuusuf, 8, dödades i granatattack – huvudmisstänkte död

Uppdaterad
Publicerad

När utredarna påbörjade jakten på Yuusuf, 8, mördare, var det en man som snabbt blev huvudmisstänkt. Nya uppgifter säger nu att mannen de sökte var död, redan innan de hann gripa honom, rapporterar GP.

– Vi har under utredningen haft en skäligen misstänkt person. Bevisningen, inte minst den tekniska, var enligt min uppfattning såpass bra att den hade räckt för häktning och åtal. Men den mannen är alltså numera död, säger kammaråklagare Stina Lundqvist, till GP.

Hur, den nu avlidne, huvudmisstänkte dött vill inte åklagaren kommentera. Göteborgs Posten säger sig dock ha uppgifter om att han ska dött som konsekvens av ett våldsbrott, riktad mot honom.

Pojke dödad av handgranat

Dagen då gängvåldet blev verkligt

– Ta kontakt med oss innan detta eskalerar fullständigt, vädjade polisens Thomas Fuxborg, i augusti 2016.

En handgranat hade exploderat i en lägenhet i Biskopsgården i Göteborg. En ung pojke, på besök i Sverige, var död. Anledningen var sannolikt hans släktskap med en medlem av stadens kriminella grupperingar.

Läs mer: Pojke dödades av handgranat

Hämndaktioner utan slut

Yuusuf som var på besök i i trerumslägenheten för att träffa familj i Sverige. En av hans släktingar är en känd brottsling dömd för inblandning i det uppmärksammade dådet mot Vår Krog & Bar, då två personer dog och flera skadades, när maskerade män med automatvapen öppnade eld inne i en restaurang, mars 2015.

Läs mer: Pappan: ”Han drömde om att bli läkare”

”Du kan inte acceptera det i ditt hjärta”

Abdiwahid, Yuusufs pappa, träffade SVT dagar efter dådet. Han beskrev då känslan när han från England fick beskedet att hans son var död.

– När du hör att ditt barn har dött så är det klart att du inte kan acceptera det i ditt hjärta, sa Abdiwahid.

Stora ambitioner

– Han var väldigt god. Ärlig och respektfull. Han gillade att läsa och hade drömmar om att bli läkare, sa Abdiwahid.

I lägenheten i Biskopsgården befann sig ett tiotal barn varav sex var Yuusufs syskon.

– De mår inte bra. Var tionde minut frågar de efter Yuusuf. Speciellt de yngre som undrar när kommer han tillbaka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pojke dödad av handgranat

Mer i ämnet