Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi vill inte förlora en enda person” – hör Linda Dehlin om hur höjda försörjningskravet slår mot Skellefteå kommuns vård och omsorg. Foto: Evelina Dahlberg/SVT

100 personer hos Skellefteå kommun kan påverkas av nya lönekravet

Uppdaterad
Publicerad

Personalkrisen inom vård- och omsorg i Skellefteå kommun är idag påtaglig. Kommunen kan nu tappa ytterligare ett 100-tal medarbetare som påverkas av det höjda försörjningskravet, enligt kommunens uträkning.

– Vi har inte fått några tydliga riktlinjer, säger Linda Dehlin, kommunens avdelningschef för vård och omsorg.

Antalet personer som har uppehållstillstånd och arbetstillstånd som ska omprövas, och som jobbar inom vård- och omsorgsboende och hemtjänst, är omkring 100 personer, enligt Linda Dehlin.

Men det är fortfarande svårt att säga hur många av de 100 medarbetarna som i slutänden påverkas av det nya försörjningskravet, som höjts från en inkomst på ungefär 13 000 kronor till ungefär 27 000.

– Man kan ha extrajobb som gör att man hamnar över gränsen, man kan få uppehållstillstånd, säger Linda Dehlin och fortsätter:

– Vi har förstått att det skulle kunna komma undantag, så det väntar vi också på – bland annat om OB-tillägget ska räknas in i slutlönen.

Unik situation i Skellefteå

Redan idag tampas kommunen med underbemanning och arbetslösheten är låg i hela Västerbotten. Den samhällsomvandling som sker i Skellefteå är unik, menar Linda Dehlin.

– Det finns inte samma antal undersköterskor här som det gör i andra delar av Sverige. Vi har många fler outbildade vårdbiträden i våra verksamheter, säger hon.

I videon nedanför svarar Olof Åslund, professor i nationalekonomi, på tre frågor inkomstkravet och dess syfte.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Så vill regeringen påverka arbetsmarknaden med den nya lagen. Foto: Antonios Antoniadis/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.