Foto: TT

11 Darth och 10 Vader

Uppdaterad
Publicerad

Det finns 180 Anakin och närmare 50 Skywalker. Men vid C-3PO och R2-D2 sätter Patent- och registreringsverket stopp.

-Sifferkombinationer eller skiljetecken är inte lämpliga som förnamn, säger juristen Benjamin Winsner.

Populärkulturen är ett vanligt inspirationsområde för nya förnamn och ”Star Wars”-universum, där den senaste filmen just haft premiär, är inget undantag.

Enligt Patent- och registreringsverkets (PRV) namndatabas finns till exempel 173 män och 7 kvinnor i Sverige som har Anakin som förnamn, medan 41 män och 7 kvinnor heter Skywalker.

Till skillnad från efternamnet är reglerna för vad man får heta i förnamn relativt få. Så länge namnet inte väcker anstöt eller tros kunna leda till obehag för den som bär det, är det fritt fram för det mesta.

– Q har ju godkänts till exempel, säger Benjamin Winsner, som är jurist på Patent- och registreringsverkets (PRV) namnenhet.

– Ett annat exempel är en kille som ville heta Madeleine. Det var lite tveksamt eftersom det var en man men vill personen heta så, så får man heta så.

Unik trend

Även Anakin Skywalkers senare jag i de populära science fiction-filmerna, Darth Vader, finns representerat bland förnamnen i databasen. 11 män heter Darth och 10 heter Vader.

Men när det gäller droiderna, robotarna i ”Star Wars”-världen, blir det avslag. Varken siffror eller skiljetecken är tillåtna, vilket gör att den guldskimrande C-3PO och lilla R2-D2 inte skulle få förekomma som svenska förnamn.

Enligt Benjamin Winsner får vi troligen se fler ovanliga för- och efternamn framöver.

– Trenden i allmänhet är att man vill vara unik och sticka ut. Folk vill särskilja sig och då väljer man något unikt, antingen som förnamn eller efternamn.

Mer tolerans

Samtidigt höjer han dock ett varningens finger. Ett namn som känns häftigt i dag kanske inte har samma lyskraft om några år.

– Det gäller att hitta något som man verkligen är bekväm med, så det är klokt att tänka till innan man ändrar när det kommer en ny fluga eller en ny film.

– Men samtidigt har nog allmänheten blivit mer tolerant för ovanliga namn. Det som kanske hade setts som olämpligt för 15 år sedan kanske inte är olämpligt i dag.

Fakta: Tips för namnbytare

Namnbyten görs antingen via Skatteverket, exempelvis i samband med äktenskap, eller via Patent- och registreringsverket (PRV), till exempel om man vill ta ett helt nytt efternamn.

Några tips från PRV för den som är sugen på att byta namn:

Tänk på att namnet ska följa med under lång tid.

Kolla om namnet finns redan, till exempel i PRV:s varumärkesdatabas. På prv.se kan man också få hjälp med att komma på ett nytt efternamn.

Ansök om namnet i god tid, så att inte exempelvis en resa bokas med det nya namnet men det gamla namnet står kvar i passet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.