Rester av de kubiktankar som var fulla av diesel innan branden. Bild ur polisens förundersökning. Foto: Polisen

12 000 liter diesel tog eld – företagare döms för miljöbrott

Publicerad

En företagare i Västerbotten förvarade 12 000 liter diesel i platstankar utomhus på fastigheten. När en bil som stod i närheten började brinna tog dieseln eld och det var stor risk för spridning till byggnader i närheten. Nu döms mannen för miljöbrott.

Det var i maj 2017 som det började brinna i en bil som stod på mannens fastighet. Branden spred sig till plasttankar som innehöll diesel som stod i närheten. Räddningstjänsten har uppgett att risken för spridning till byggnader och annat var ofantligt stor.

Räddningsledaren som var på platsen har i förhör beskrivit att det såg ut som att ett plan kraschat på platsen. Räddningstjänsten använde ungefär 30 000 liter vatten för att släcka branden och släckvattnet kokade av hettan.

Förvarades inte på rätt sätt

Mannen åtalades för att tankarna med diesel inte förvarats på rätt sätt och att de inte skyddades mot brand och läckage. De låg även i närheten av en annan persons egendom. Mannen nekar till brott och anser sig inte ha varit oaktsam.

Umeå tingsrätt bedömer att det funnits fara för att dieseln skulle läcka ut och mannen döms för miljöbrott. Han ska betala en företagsbot på 100 000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.