”Det brukar vara ganska jobbigt att vara annorlunda” – möt Max som älskar att simma Foto: SVT

12-åriga Max tvingas tävla i baddräkt

Uppdaterad
Publicerad

12-åriga Max föddes i en flickas kropp, men upptäckte för två år sedan att han är en pojke. Han älskar att simma, men har hittills inte fått tävla i badbyxor. Simförbundets tävlingsregler har satt stopp.

– Det vore skönt om personer som jag kunde få tävla i det som kändes bekvämt, baddräkt eller badbyxor, säger Max.

Max från Umeå kom ut som kille vid 9,5 års ålder efter att hans lärare i skolan läst en bok om ett barn med könsdysfori. Det var fullständigt omvälvande både för honom och för omgivningen. Men idag två år senare tänker ingen längre på Max som en flicka.

Han har bytt könsidentitet, namn, garderob, klippt håret, och för familj och vänner är han en pojke.

– Ibland innan blev jag ledsen för ingenting, och jag visste inte varför. Men sedan jag kom ut som Max har det inte varit så, säger han.

Klädseln får inte vara opassande

Som simmare vill Max verkligen inte ha tjejkläder på sig. När han tränar med sin klubb varje vecka har han badbyxor, precis som de andra killarna. Men vid tävling är det annorlunda.

Max tävlar som tjej, eftersom det är hans biologiska kön, och har hittills fått höra att det är baddräkt som gäller. Han har varit tvungen att tävla i baddräkt för att vara säker på att inte diskas.

Men när SVT Nyheter söker förbundschefen på Svensk Simidrott, Mikael Jansson, får vi andra bud.

Enligt honom står det inget i reglerna om att tjejer inte får tävla i badbyxor. Däremot får inte killar ha baddräkt. Men så finns också en regel som säger att klädseln inte får vara opassande.

– I slutänden är det tävlingsledaren som avgör vad som är opassande klädsel. Men jag har svårt att se att det skulle vara opassande när vi pratar barnidrott, säger Mikael Jansson.

Det betyder alltså att även om Max enligt reglerna får tävla i badbyxor, så kan han stoppas om en tävlingsledare bedömer det opassande. Något som Umeå simsällskaps sportchef Camilla Johansson-Sponseller finner orimligt.

– Den här frågan borde inte ligga hos tävlingsledarna utan ägas av Svenska simförbundet som är vårt högsta styrande organ. Max borde få tävla i det han känner sig mest bekväm i, säger hon.

Max vet ändå att det bara är en tidsfråga innan han måste sluta simtävla. Troligen kommer han att vilja ta manliga könshormoner när han blir 16 år, och då får man inte längre tävla i simning, varken som man eller kvinna – nåt som Max accepterar.

Se mer av Max i klippet ovan – eller i SVT:s program ”Så lever jag” i SVT Play – en serie om barn som lever annorlunda och känner sig annorlunda jämfört med sina kamrater.

Könsdysfori och könsidentitet

Könsdysfori är när du känner att din kropp inte stämmer överens med din könsidentitet och att det innebär ett lidande för dig.

Att ha könsdysfori eller att vara en transperson har inget att göra med sexuell läggning, utan handlar bara om de känslor man har inför det egna könet eller den egna könsidentiteten.

Det finns hjälp att få för den som mår dåligt. På 1177.se kan du läsa mer om könsdysfori och vart du kan vända dig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.