”Simning ska ju handla om att ha roligt” – hör Umeå simsällskaps sportchef Foto: SVT

Barn diskas för felaktig klädsel på simtävlingar – bedöms på samma sätt som seniorer

Publicerad

Barn som tävlar i simning gör det under samma regelverk som proffsen. Det betyder att du kan diskvalificeras som barn för att du har fel klädsel eller gör nåt minimalt tekniskt fel i bassängen.

– Reglerna är väldigt gammalmodiga och behöver ses över snabbt, säger Umeå simsällskaps sportchef och tidigare simproffset Camilla Johansson-Sponseller.

Inom simning tävlar barn under samma regler som vuxna. Med andra ord tävlar en åttaåring under samma regler som världssimmaren Sarah Sjöström gör på OS. Barn diskvalificeras alltså på tävling hela tiden för att de inte lyckas följa reglerna. Det här vill flera klubbar förändra.

För cirka ett år sedan lämnade föreningen Spårvägen Sim i Stockholm en motion till Svenska simförbundet om att ändra reglerna för barn och unga.

– Ett arbete har påbörjats i förbundets regi men ingenting har hänt i praktiken än. Det finns en inbyggd tröghet och i viss mån ovilja att förändra, säger Jonatan Wik, sportchef för Spårvägen Sim.

Nu reagerar Umeå simförenings sportchef Camilla Johansson-Sponseller i samband med SVT:s inslag om 12-åriga Max, som inte fått tävla i badbyxor, eftersom reglerna har satt stopp.

– Max borde få tävla i det han känner sig mest bekväm i, säger hon.

Barn diskas för småfel

Att barn likställs med vuxna på tävling gör att många väljer att sluta berättar Camilla Johansson-Sponseller. Flera klubbar tycker att man borde se över reglerna.

– Det är väldigt svårt för ett barn att förstå och följa alla regler. Det blir många diskvalificeringar och inte så roligt att vara med, säger Camilla Johansson-Sponseller.

– Jag har varit med om att ett barn kom i badshorts. Eftersom de har fickor anses det som dubbla lager och då blir man diskad, säger Jonatan Wik.

Regelverket är så omfattande att det kan krävas upp emot 40 funktionärer på en tävling för barn, samma antal som dömer tävlingar på seniornivå.

– Alla ska titta om man gör nåt fel, säger Jonatan Wik, som hoppas på en snar förändring.

Svenska simförbundet säger till SVT att de håller på att se över tävlingsreglerna för barn och ungdomar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.