Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur gick det till? Kammaråklagare Irene Falk berättar om fallet. Foto: SVT/arkiv

12-åring i Skellefteå knivhöggs upprepade gånger – 16-åring åtalas för mordförsök

Uppdaterad
Publicerad

En 12-årig pojke knivhöggs flera gånger i Skellefteå i slutet på juni. Pojken vårdades med livshotande skador. Nu åtalas en 16-årig pojke misstänkt för mordförsök vid Skellefteå tingsrätt.

– De ogillade varandra och hade bestämt träff i en källare där de började slåss, säger åklagare Irene Falk.

Det var i slutet på juni som pojken sökte vård för sina skador. Polis larmades också om händelsen. Nu har åklagare Irene Falk lämnat in ett åtal mot den 16-åriga pojken, som åtalas för mordförsök.

– Jag vill inte gå in på vad jag yrkar på för straff förrän rättegången av avklarad, säger åklagaren.

Enligt Irene Falk är alla inblandade i förhör överens om att de två pojkarna, som är bekanta med varandra sedan tidigare, bestämt träff i en källare i ett flerbostadshus där de senare började slåss.

– De var av någon anledning ovänner och hade varit i någon form av konflikt sedan tidigare. Målsägaren utdelar de första slagen, men sen går det över till att den tilltalade tar fram en kniv och använder den, säger Falk.

Händelsen filmades

Som teknisk bevisning finns vittnesmål från vänner som befann sig på platsen under slagsmålet och en film på händelsen.

– På platsen förutom de unga pojkarna var några av deras kompisar också med och observerade vad som hände. Två av dem filmade händelseförloppet med knivhuggningen. Kniven som användes sägs av vittnen ha kastats, men den är inte återfunnen, berättar Irene Falk.

Förväntas bli helt återställd

Den 12-åriga pojken har nu fått lämna sjukhuset.

– Jag känner inte till om han har några kvarvarande problem efter den här incidenten, men han förväntas bli så gott som återställd, säger Irene Falk.

Den åtalade pojken medger att han har varit i det här grälet med målsägaren och att han har utdelat hugg med kniv, men han förnekar brott. Han är på grund av sin unga ålder inte frihetsberövad.

– Han är heller inte omhändertagen  av myndigheterna enligt min kännedom, säger Irene Falk.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer