Hör kriminalvårdsinspektören om utmaningarna med de nya platserna. Foto: SVT

130 nya fängelseplatser i norr – anstalter byggs ut med baracker

Publicerad

Det är trångt och överbelagt på landets fängelser. Med hjälp av baracker ska nu Kriminalvården lösa den mest akuta platsbristen. På anstalten i Umeå innebär det här att man kan fördubbla antalet intagna – från drygt 50 till cirka 100 intagna.

Förra hösten gick Kriminalvården upp i stabsläge på grund av den då akuta platsbristen. Även om det planeras för nya permanenta anstalter så dröjer det flera år tills dess att de står klara. Fram till dess så bygger nu myndigheten baracklösningar för att lösa situationen.

Det handlar om strax över 700 fängelseplatser i så kallade modulhus som just nu byggs eller är nära byggstart på 18 anstalter runt om i landet.

– Med den akuta situation som det är just nu så är det överlägset snabbast att bygga modulhus, säger Linda Molinder, projektledare Kriminalvården.

Klara inom ett år

Drygt 130 av dessa platser hamnar i Norr- och Västerbotten. Det är anstalterna i Umeå, Luleå och Haparanda som nu får tillfälliga byggnader.

– I Umeå och Luleå räknar vi med att allt är klart till sista kvartalet nästa år och Haparanda strax efter, säger Linda Molinder, projektledare Kriminalvården.

För anstalten i Umeå innebär det att man fördubblar antalet intagna jämfört med idag, från drygt 50 till cirka 100 intagna.

Hör kriminalvårdsinspektör Anna Sjödin om utmaningarna med de nya platserna på anstalten i Umeå i klippet ovan. 

Här är anstalterna som utökas med modulhus:

Anstalt / antal platser

Beateberg 44

Borås 36

Fosie 36

Haparanda 27

Högsbo 36

Luleå 52

Nyköping 36

Umeå 52

Ystad 44

Hinseberg 44

Kristianstad 34

= 441 platser

Redan påbörjade:

Asptuna 24

Svartsjö 48

Tillberga 48  

Tygelsjö 24  

Rödjan 43

Karlskoga 36

Hällby 48

= 271 platser

Totalt: 712 platser

Källa: Kriminalvården

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.