Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Väldigt tuff konkurrens” – se hur Skellefteå kommun försöker locka personal till vård och omsorg i sommar. Foto: Foto: Patrik Samuelsson, SVT

150 vårdanställda fattas i sommar – tufft få tag på folk i Skellefteå

Uppdaterad
Publicerad

Öppet hus, jobbmässor, sociala medier. Skellefteå kommun gör nu allt för att få tag i personal till vården i sommar. Just nu fattas 150 personer inom vård och omsorg.

Christina Ledin var en av dem som som besökte ”Öppet hus” på stadshuset i Skellefteå.

– Jag är egentligen ute efter något längre än ett sommarjobb. Det verkar finnas stort behov av det mesta. Jag känner fler som jobbar inom vården.

Vårdkrisen i Västerbotten

– De skriker och säger ”kom och jobba hos oss”, säger Christina Ledin.

Erbjuder 10 000 kronor i bonus

Just nu fattas det 150 vårdanställda inför sommaren hos Skellefteå kommun. Ifjol hyrde man in undersköterskor från bemanningsbolag för att klara sommaren.

– Det vet vi inte om vi gör än. Vi erbjuder 10 000 kronor i bonus till de som jobbar åtta veckor inom vården hos oss, säger Peter Näsström, verksamhetschef vid Skellefteå kommun.

– Vi hoppas mycket på ungdomar och pensionärer. Du behöver inte ha någon vårdutbildning. Det viktiga är att du kan jobba i sommar, säger Peter Näsström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdkrisen i Västerbotten

Mer i ämnet