Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är klart vi är oroliga” – hör Lorents Burman (S) och Andreas Löwenhöök (M) om SBB-byggena i Skellefteå Foto: Anders Öhlund/SVT

1 500 nya lägenheter hotas i Skellefteå – politiker oroliga att SBB hoppar av

Publicerad

Politikerna i Skellefteå är nu oroliga att krisen för fastighetsföretaget SBB kommer att slå mot nyproduktionen av lägenheter.

SBB har lovat bygga 1500 nya lägenheter – just nu färdigställer SBB ett 50-tal lägenheter på Moröhöjden.

– Bygger de inte som de lovat oss får vi problem, säger Lorents Burman (S) kommunalråd.

SBB:s aktier har idag skräpstatus på börsen. Affärsidén att köpa kommunala fastigheter när räntan var noll och sedan hyra tillbaka dem till kommunerna sprack när räntan gick upp. Ilija Batljan, vd för SBB, har lämnat bolaget.

Oro för planerade byggen

Flera kommuner vill köpa tillbaka de fastigheter man sålde till SBB. Men Skellefteå har inga planer på det i nuläget. Sara kulturhus såldes för en miljard kronor.

– Det är klart jag är orolig. Husbyggandet är en central fråga i Skellefteås tillväxt. Vi skall bygga 10 000 bostäder på sju år. Jag har svårt att se att SBB fullföljer sina byggplaner i Skellefteå, men jag håller tummarna, säger Andreas Löwenhöök (M) oppositionsråd.

I klippet: Hör vad politikerna tänker om hur SBB-krisen kan påverka byggandet i Skellefteå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.