Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hur Andreas Löwenhöök (M) vill köpa tillbaka kulturhuset. Foto: Anders Öhlund/SVT

Moderaterna i Skellefteå vill att kommunen köper tillbaka Sara kulturhus

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna vill att Skellefteå kommun köper tillbaka Sara kulturhus. Detta eftersom ägaren, fastighetsbolaget SBB, har stora skulder.

– Jag tycker att vi ska bjuda under en miljard kronor. SBB är pressad och behöver pengarna, säger Andreas Löwenhöök (M).

Fastighetsbolaget SBB köpte Sara kulturhus av Skellefteå kommun för 1 miljard kronor. Kommunen tecknade sedan ett 50-årigt hyreskontrakt med SBB. Kostnaden för det är 2 miljarder. Moderaterna är starkt kritiskt till upplägget. SBB är nu i kris och har hamnat i en akut skuldfälla. Moderaterna vill nu se om det går att komma ur kontraktet och köpa tillbaka kulturhuset.

– Det var vansinnigt och kommer att kosta Skellefteå mycket. Vi tycker att kommunen ska ta kontakt med SBB och sondera terräng för ett återköp. Jag tycker att vi ska bjuda under 1 miljard kronor. SBB är pressade och behöver pengarna, säger Andreas Löwenhöök (M), oppositionsråd i Skellefteå.

Kulturhuset Sara

Röstades ner av majoriteten

Kommunalrådet Lorents Burman (S) som styr kommunen tillsammans med Vänsterpartiet känner ingen oro. 

– Jag är trygg i vårt avtal med SBB som löper på 50 år. Det viktigaste är att SBB fortsätter med sitt bostadsbyggande i Skellefteå . Men vi är beredd att agera om så skulle behövas och följer utvecklingen noggrant, säger Lorents Burman (S).

Frågan var uppe i dagens kommunstyrelsemöte och där valde Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna att säga nej till Moderaternas förslag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kulturhuset Sara

Mer i ämnet