Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Verkligheten för fastighetsbolag har förändrats”, säger Michael Johansson. Hör analytikern om vad som ligger bakom SBB:s ras i klippet. Foto: Stina Stjernkvist/TT & SVT

Småspararnas favoritaktie rasar – fastighetsjätten SBB krisar

Uppdaterad
Publicerad

Aktieraset tilltog ytterligare under tisdagen i krisande fastighetsbolaget SBB.

På eftermiddagen är B-aktien ner ytterligare 16 procent sedan bolaget hamnat i en akut skuldfälla.

Sent måndag kväll beslöt SBB vid ett extrainkallat styrelsemöte att skjuta fram aktieutdelningen och samtidigt slopa planerna på en nyemission av D-aktier för 2,6 miljarder kronor.

D-aktien rasar ungefär lika mycket, långt under den tilltänkta emissionskursen.

Orsaken är en akut sämre finansiell ställning sedan det hårt skuldtyngda fastighetsbolaget fått sänkt kreditbetyg av kreditvärderingsbolaget S&P. Det gör att räntekostnaderna ökar märkbart. En analytiker TT pratade med under måndagen, som vill vara anonym då läget är så känsligt, uppger att det kan handla om en ökning av SBB:s räntekostnader med 20 procent.

”Marknadens reaktion därefter har omöjliggjort att framgångsrikt genomföra företrädesemissionen på avsedda villkor”, skrev SBB i ett pressmeddelande på måndagskvällen efter beskedet om den inställda emissionen.

Andra dras med

Nu får bolaget i stället fortsätta med att försöka sälja tillgångar för att ha råd med de ökade finansiella kostnaderna. Bolaget har flera stora obligationslån som förfaller närmaste tiden, och långivarna lär inte stå på kö.

Tisdagsmorgonen kursras följer på måndagens branta fall då aktiekursen föll med 20 procent.

Hör analyitkern Michael Johansson om vad som ligger bakom SBB:s fall i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.