Lorents Burman, kommunalråd, Ilija Batlja, SBB, och Maria Marklund, kommunalråd, skakar hand efter att affären offentligjorts. Foto: SVT

Fastighetsägare miljardinvesterar i Skellefteås kulturhus

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagsförmiddagen presenterade kommunen att det nu är klart med en fastighetsägare till det blivande kulturhuset.

Det är Samhällsbyggnadsbolaget i norden (SBB) som är klar som fastighetsägare av kulturhuset. Bolaget  har skrivit på en avsiktförklaring om att investera en miljard kronor i det blivande kulturhuset.

Avsiksförklaringen innebär att bolaget köper hela fastigheten med både kulturhus och hotell. SBB kommer att hyra ut lokalerna till ett driftsbolag som kommer bildas under bolagskoncernen Skellefteå Stadshus.

Kulturhuset Sara

– Vi investerar en miljard kronor i kulturhuset. Vi är glada att nu bli en del av Skellefteås pågående positiva samhällsutveckling, säger företagets vd Ilija Batljan.

Samhällsbyggnadsbolaget äger samhällsfastigheter i norden och hyresrätter i Sverige och har som grundidé att utveckla, äga och förvalta fastigheterna långsiktigt, skriver företaget på sin webbsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kulturhuset Sara

Mer i ämnet